Brentford ger Christian Eriksen en andra chans

Det var ett chockerande ögonblick för alla fotbollsfans. Under den första halvan av matchen mellan Danmark och Finland vid Euro 2020 fick mittfältaren Christian Eriksen hjärtstillestånd och kollapsade på fältet. Mitt i spänningen fick han snabbt hjälp på planen av den medicinska personalen. Sedan evakuerades han till sjukhuset, och en timme senare bekräftade läkare att den danska spelaren var stabil och vaken. Sedan dess har Eriksen inte spelat professionell fotboll igen. Tills nu.

Eriksen tecknar för Brentford FC

Premier League-klubben Brentford tillkännagav förvärvet av den danska spelaren, en signering av fotbollsvärlden firar. Han var nära att kalla det slutar, men den 30-årige mittfältaren har tecknat ett sexmånaderskontrakt med den Londonbaserade klubben och kan snart vara tillbaka i aktion.

eriksen brentford reserves

Återhämtar sig steg för steg

Efter händelsen vid Euro implanterade läkare en kardioverter-defibrillatoranordning på hans kropp, ett verktyg som kan utföra defibrillationer vid behov. Denna enhet tillåter Eriksen att spela fotboll på pro nivå igen, men inte alla ligor tillåter spelare med dessa typer av enheter. Italiens Serie A är en av dem, och med tanke på att Eriksen var en del av Inter Milanos trupp sedan 2019 avslutade klubben den danska spelarens kontrakt.

Eriksen började sin rehabiliteringsträning med två tidigare klubbar. Han gick tillbaka till Odenses OB i sitt hemland, där han spelade som akademispelare. Eriksen tränade också med Ajax ungdomslag. Det var i Ajax där han gjorde sin professionella debut och blev en toppklasspelare. Det ryktades om att den holländska klubben skulle göra ett erbjudande till Eriksen, men den sista dagen i Januari transferfönstret, Brentford meddelade honom som sin nya spelare.

eriksen inter

 Tillbaka i London

Det blir inte Eriksens första trollformel i London. Strax efter att ha stigit till framträdande på Ajax förvärvades han av Tottenham Hotspur för cirka 13 miljoner euro. Att spela för North London club, hjälpte den danska playmakern Spurs till en konsekvent finish bland de fyra bästa lagen i Premier League, och nära att vinna ligan i 2016/17 säsongen. Två år senare nådde Tottenham Champions League-finalen efter en osannolik sista minuten comeback kontra Ajax i semifinalen. De förlorade så småningom till Liverpool FC, men det var en fantastisk körning ändå.

Nu är Eriksen tillbaka i London men i en annan miljö. Brentford återvände till Premier League för första gången på 74 år, så förväntningarna är ganska annorlunda än hans stavning med Tottenham. Som en nyligen befordrad klubb är deras mål bara att undvika nedflyttning, men trycket för Eriksen kommer inte att vara lika högt som hans tid med Spurs. Samtidigt blir det en bra plats för den danska mittfältaren att återfå sin tävlingsform och påverka Planen.

christian eriksen tottenham

Största signeringen någonsin?

Eriksen kommer att vara under Thomas Frank, en dansk chef som känner Eriksen ganska bra. Tillbaka i tiden coachade Frank Eriksen när han spelade för landslagets ungdomssida. Denna återförening kommer definitivt att hjälpa Eriksen att känna sig bekväm när han gör sig till en plats i startelvan. Frank, ansvarig sedan 2018, har sagt att Eriksen kan vara lagets största någonsin signering, med tanke på att han anlände till en gratis överföring och fortfarande anses vara en av de bästa spelmakarna i europeisk fotboll. Det har varit en stor kommersiell framgång hittills för Brentford, eftersom deras kitförsäljning har ökat avsevärt efter tillkännagivandet.

Om Brentford behåller sin nuvarande takt och Eriksen lägger till en touch av sin kvalitet, borde London-klubben kunna stanna kvar på ett säkert ställe och garantera sig en plats i Premier League i ytterligare ett år. Det är en win-win-situation för alla inblandade parter, även på en personlig nivå.

Eriksen är fast besluten att ta tillfället i akt. Han meddelade att han vill spela under Qatar 2022 World Cup senare i år, så han måste använda sin stint på Brentford som en möjlighet att visa upp sin talang och återvända till landslaget. Danmark är redan kvalificerat för turneringen, och han har varit en av deras nyckelaktörer de senaste åren.

eriksen tribute euro 2020

Brentfords ostoppbara progression

The Bees har ökat stadigt under det senaste decenniet, mestadels sedan supportern Matthew Benham blev majoritetsägare i klubben. Benham gjorde massor av pengar i vadslagning efter att ha tillämpat sin kunskap i big data från sin erfarenhet av ekonomi och fysik. Efter att ha tagit ansvaret för Brentford bestämde han sig för att genomföra samma strategi för att underteckna underskattade spelare och hjälpa sitt favoritlag att nå Premier League. Vid den tiden var Brentford en liten klubb som mest tävlade i den andra eller tredje nivån i engelsk fotboll, men hans plan tog bina till toppnivån 2021.

Hans filosofi har gjort ett annat lag framgångsrikt. Benham blev majoritetsägare i danska sidan Midtjylland 2014, och de blev snabbt nationella mästare under hans förtrollning. Men det är inte bara hur mycket pengar som spenderas för att förbättra laget, det är också hur det görs. Benham har lagt mycket arbete på analys, ett område som inte är särskilt väl ansett i den traditionella fotbollsvärlden. Brentford sysselsätter en handfull matematiker och dataanalytiker i sitt beslutsfattande, något de bästa klubbarna börjar göra, också.

brentford community stadium

Se Christian Eriksen spela

Det är verkligen en speciell miljö. Eriksens berättelse kan vara en av höjdpunkterna under resten av säsongen. En perfekt ursäkt för att boka en fotbollsresa till Premier League och se Brentford spela live.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.