Superga’s tragedi: lufttragedin som dödade Torinos bästa lag någonsin

4 maj 1949. Med fyra veckor på sig att avsluta den italienska ligan leder Torino tabellen fyra poäng före Inter Milan. Granata gänget är utan tvekan det bästa laget i landet, och deras femte nationella titel i rad ser säker ut. Just då inträffar tragedin Torino. Flygplanet som bär laget hem efter en vänskapsmatch i Portugal kraschar nära Basilica de Superga, på norra sidan av Turin. Ingen överlevde kraschen. Tragedin i Superga-katastrofen skakade fotbollsvärlden och förändrade dess historia för alltid

’Il Grande Torino’

Allt började på 1940-talet. Under andra världskriget bombades staden Turin kraftigt under fem år. Det var en strategisk punkt för den italienska militären, full av industrianläggningar. Därför var det ett naturligt mål för de allierade styrkorna. Men samtidigt blomstrade ett fenomenalt fotbollslag i staden. Men det var inte Juventus, som hade erövrat alla Italienares hjärtan under 1930-talet. Det var deras lokala grannar, Torino FC.

Genom att anta en revolutionerande 3-2-2-3-formation och signera spelare som monterade det systemet blev Torino ett kraftverk på bara några år. Valentino Mazzola och Ezio Loik blev de avgörande signeringarna som tog Torino till nästa nivå. Snart antog den italienska nationella truppen samma formation och använde Torinos spelare som var vana vid att spela på det sättet. Torino vann Serie A och Coppa Italia under säsongen 1942/1943, den sista före avstängningen av den italienska fotbollsligan på grund av kriget.

Efter att fotbollen återupptogs tjänade Torino de vann fyra ligatitlarna i rad, inklusive den ödesdigra turneringen 1949, när Supergas tragedi ägde rum.

Tragedin av Superga

Klockan 5.05 den 4 maj 1949 kraschade ett flygplan i Basilikan Superga. Dåliga väderförhållanden, eventuellt i kombination med ett höjdmätarfel, orsakade olyckan. Ögonblick senare insåg myndigheterna på platsen att flyget inkludera Torino-truppen och kom från Lissabon efter att ha spelat en vänskapsmatch mot Benfica. 31 människor förlorade sina liv i olyckan, utan överlevande. Spelare, tränare, klubbpersonal och tjänstemän från Torino, men också tre journalister och fyra besättningsmedlemmar. Sauro Toma, en försvarare, reste inte till Portugal på grund av en skada. Han var en av de tre lagmedlemmarna som stannade i Italien och överlevde. De andra två var reservspelare. Klubbpresident Ferruccio Novo, lagets arkitekt, stannade också i Turin för att han var sjuk.

En dag efter tragedin namngav den italienska Federationen Torino honorific champions. En stor begravning ägde rum i Turin, och det rapporterades att mer än en halv miljon människor hyllade ett av de bästa europeiska lagen genom tiderna. Men vid tidpunkten för olyckan var det fortfarande fyra matcher kvar för att avsluta säsongen. Istället för att förverka, anställde Torino sin reservgrupp mot sina återstående rivaler, som också ställde upp en ungdomsgrupp. Granata vann alla dessa matcher och slutade fem poäng före Inter Milan.

 

Anknytningar med River Plate

22 dagar efter tragedin erbjöd River Plate att spela en vänskapsmatch mot Torino för att hjälpa till att samla in pengar till offrens familjer. Den argentinska sidan, känd som La Máquina, var ett formidabelt lag, för, med legender som Alfredo di St Jacobfano och Adolfo Pedernera. Torino Simbolo, som hemmalaget namngavs för den speciella matchen, ställde upp ett all-star-urval bestående av de bästa spelarna i den italienska ligan. Resultatet var 2-2, och ett särskilt förhållande mellan de två klubbarna föddes. Två år senare, firade River Plate sin 50:e jubileum och uppmanade Torino att spela ett vänligt spel i Argentina. Mer än 70 år senare är förbindelsen mellan Torino och River Plate fortfarande märkbar. Den italienska sidan använder en diagonal skärp i sitt bortasats, en hyllning till Rivers hemtröja. Den sydamerikanska klubben gjorde detsamma och använder ibland en rödbrun skjorta som en hyllning till Torino. Flera spelare har också tagit på sig båda skjortorna med Enzo Francescoli som det mest kända exemplet.

Boka en resa till Torino FC

Efter olyckan återhämtade sig Torino aldrig. Laget som en gång skickade 10 spelare till det italienska landslaget bleknade med åren, och lokala rivaler Juventus återfick sin status inte bara som det bästa laget i Turin, utan också hela landet. Men Il Grande Torino var så speciell som lämnade ett märke i staden. Numera hoppar klubben runt Serie A och Serie B. De vann en ligatitel på 1970- talet, men det var ett kort ögonblick av ära. Juventus, den större och rikare klubben, omplacerade sig igen bland Italiens elitlag. Men även om Juventus är den vanliga klubben, upprätthåller Torino en speciell aura inom medborgarna i Turin. Det är ett mycket populärt lag, trots bristen på titlar de senaste decennierna. Det finns ett museum i staden, som kommer ihåg lagets gyllene era. Och Torinos Stadio Comunale döptes om till Stadio Olimpico Grande Torino 2016. Granata har bytt lokaler ett par gånger, inklusive Stadio Filadelfia när olyckan inträffade, och Delle Alpi, som de brukade dela med Juventus.

Om du vill besöka en historisk klubb med en riktig själ, men som är borta från strålkastarna, är Torino ditt lag. Boka en resa till Torino nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.