Anfield Road

Topp 10 mest legendariska fotbollsarenorna

De här arenorna är värda ett besök!

Fotbollsarenor är klubbens hem och dess anhängare. Medan alla utav dem är speciella, är det vissa arenor som fångar fantasin mer än andra. Vår sammanfattning av de tio mest legendariska fotbollsarenorna presenterar gräddhyllan av arenor: från gigantiska arenor som är genomsyrade i historien, till ultramoderna hemområden utrustade med oöverträffade bekvämligheter.

1. Anfield Road

Klubb: Liverpool
Kapacitet: 54,074

Respekt för historien är en del av fotboll, vilket delvis är anledningen till avspark på Anfield Road, Liverpool stadium. Anfield såg först dagens ljus år 1884, vilket gör den till den äldsta arenan på denna lista.

Den legendariska klubbsången, ”You’ll Never Walk Alone”, dånar på hemmamatcher utan att misslyckas, och ger gåshud åt dem hemma i soffan. Vad som är mindre känt är att de första åtta åren, användes Anfield av Everton; med en leasingkonflikt som tvingade ”The Toffees” till Goodison Park. Detta lämnade ägaren John Houlding med en tom arena i sina händer, så han grundade en ny klubb: Liverpool Association Football club; Evertons största rival till denna dag.

Liverpool har spelat otaliga matcher på Anfield som har gått till historien. Färskt i minnet är till exempel Champions League-semifinalen mot Barcelona den 7 maj 2019. Delvis tack vare två mål av Georginio Wijnaldum, tog Liverpool sin väg tillbaka från 0-3 från första halvlek, och Anfield var extatisk.

Att vinna Champions League innebar att Wijnaldum och hans lagkamrater dyrkades som hjältar. På väg till planen fick de beröra den berömda ”This is Anfield” – skylten: något tränare Jürgen Klopp tolererar bara från spelare som har förbättrat Liverpools troféskåp.

Funderar du på att boka en fotbollsresa?

2. Camp Nou

Klubb: FC Barcelona

Kapacitet: 99,354

Med sina nästan 100 000 platser har FC Barcelonas Camp Nou äran att vara Europas största fotbollsarena. Öppnades först den 24 September 1954, och det var ingen slump: det är dagen katalanska huvudstadens festival La Mercè firas. Det innebär att Camp Nou, precis som FC Barcelona, är starkt förknippat med stadens kulturella identitet. Detta kan också ses i klubbens motto ”Més que un Club” – mer än en klubb – som stolt pryder läktaren. Namnet Camp Nou är också katalanska, och betyder ”ny mark”.

Stadion kolossala storlek kan bara verkligen uppskattas när du är inne för en match eller turné. Detta beror på att planeringsrestriktioner – på ett unikt sätt – krävde en extra våning behövde utgrävas nedåt, osynlig från utsidan.

Ytterligare renoveringar/uppgraderingar är planerade länge fram. Syftet med Espai Barça-projektet-som ska slutföras 2024-är att lägga till ett folkmasstak och 360-graders skärm, med kapacitet som når 105 000.

Bland de bästa här har varit tränare Johan Cruijffs ”Dream Team”, med spelare som fortsätter att bli Barcelona tränare själva som Pep Guardiola och Ronald Koeman, och Lionel Messi fortfarande spännande står för tillfället. Tips: om du längtar efter att se mannen prestera på Camp Nou, vänta inte för länge för att planera ditt besök.

Funderar du på att boka en fotbollsresa?

3. Old Trafford

Klubb: Manchester United
Kapacitet: 71,140

Old Trafford är den största klubb-fotbollsarenan i Storbritannien. Arenan öppnades 1910, och dess underbara smeknamn ”Theatre of Dreams” var till klubbikonen Bobby Charlton, med hänvisning till klubbens drömmar om att bli verklighet trots motgångar.

Det var tillsammans med klubben som Charlton upplevde de allra mörkaste dagarna: 1958 München-flygkatastrofen, som kostade livet för en stor del av United-laget. Charlton och tränaren Matt Busby överlevde katastrofen. Du hittar ett minnesmärke på Old Trafford till den bortgångna ”Busby Babes”, som namngavs efter tränaren.

Old Trafford användes som en armédepå under andra världskriget, och bombades så av nazisterna. Den resulterande tunga skadan ledde till att United spelade på Maine Road från 1941 till 1949, då fortfarande hemma hos rivaliserande Manchester City. Delvis på grund av efterföljande förändringar kvarstår endast den centrala tunneln på den ursprungliga arenan.

Detta minskar inte respekten för det förflutna, vilket också ses när Cristiano Ronaldo återvände till sin gamla hemstad med Real Madrid för Champions League, med hemsupportrar som välkomnar honom så högt som de kunde. Det här är den typ av atmosfär du kan förvänta dig i drömmarnas Teater.

Funderar du på att boka en fotbollsresa?

4. Santiago Bernabéu

Klubb: Real Madrid
Kapacitet: 81,044

Estadio Santiago Bernabéu byggdes 1947 men man pratar om stadion som att den officiellt öppnades 1955. Santiago Bernabéu de Yeste var en nyckelfigur i Real Madrid som uppnådde sin nuvarande status. Han var klubbens kapten, tränare och dess president. Bernabéu var också delvis bakom vad som skulle komma att bli Champions League där Real Madrid skulle lysa så starkt.

Olika europeiska cupfinaler har spelats ut på Real Madrids hemmaplan, inklusive Champions League 2010-finalen, när Wesley Sneijder vann med Inter. 1964 EM-finalen och VM-finalen 1982 ägde också rum här, vilket gör Santiago Bernabéu till den första stadion som värd för båda titelspelen.

Omfattande renovering – inställd för färdigställande 2023 – pågår för närvarande. Renoverande Bernabéu kommer att få ett infällbart tak, och förstoras och utrustade med restauranger, köpcentrum och även ett hotell med rum med utsikt över planen.

Arenans exteriör är futuristisk, med väggarna som kan visa rörliga bilder. Komfort inuti förbättras, med en 360-graders skärm inställd på att visas över hela stadion.

Funderar du på att boka en fotbollsresa?

5. San Siro / Stadio Giuseppe Meazza

Klubbar: AC Milan & Inter Milan
Kapacitet: 75.923

Unik för San Siro är att den inte har en utan två fasta hemmalag-  AC och Inter Milan – som också råkar vara varandras främsta rivaler. Det officiella namnet är Stadio Giuseppe Meazza, uppkallad efter en spelare som spelat i båda klubbens lag. Men eftersom Giuseppe Meazza spelade med Inter längre och var också tränare tre gånger, är detta namn mest populärt bland inter fans, med Milan fans väljer San Siro: en hänvisning till distriktet arenan upptar.

Arenan har haft flera ansiktslyft, sista gången för VM 1990. Denna slutliga renovering såg de karakteristiska elva cylindriska tornen läggas till, för att stödja den nya tredje nivån.

Feyenoord avgjorde Europamästerskapet i Final här 1970. Celtic slogs med 2-1 tack vare mål från Rinus Israël och Ove Kindvall. Under VM 1990 var San Siro också platsen för spott-incidenten mellan Frank Rijkaard och Rudi Völler, under Holland – Västtysklandmatchen. Matcher hölls också redan i San Siro under 1934-VM, när Italien först blev världsmästare.

Om du någonsin har drömt om en fotbollsresa till San Siro, är tiden nu. AC Milan och Inter har nått en överenskommelse om en ny stadion, som kommer att byggas någongång under de närmaste åren. Det finns nu två mönster i löpning: Katedralen och ringarna i Milano.

Även om den gamla San Siro delvis kommer att rivas, kommer vissa funktioner att få stanna, omgiven av ett grönt område som ägnas åt sport, kultur och fritid.

6. Signal Iduna Park / Westfalenstadion

Klubb: Borussia Dortmund
Kapacitet: 81.365

Westfalen Stadium, av sponsorskäl även känd som Signual Iduna Park, är Tysklands största stadion och – efter Camp Nou och San Siro – Europas tredje största klubb-fotbollsarena. Det överträffar dock de andra två på en annan front, eftersom det håller det europeiska rekordet för det högsta genomsnittliga antalet besökare per match: 80,588 under 2011-12-säsongen.

Detta innebär att arenan är känd för sin intensiva atmosfär, som till stor del drivs av de fanatiska supportrarna på södra stativet, även känd som Gelbe Wand (gul vägg). Med en kapacitet på nästan 25.000, är detta den största terrassen i Europa.

Signual Iduna Park ligger intill det livliga Kreuzviertel distriktet, med Dortmund anhängare som tar upp de otaliga pubar på matchdagar. För övrigt så behövde detta distrikt evakueras under renoveringar 2006, när en oförklarlig, andra världskriget 450 kg bomb upptäcktes nära mittlinjen.

Tro det eller ej: när arenan öppnades 1974 – delvis på grund av VM i Västtyskland det året – hamnade Dortmund i andra Bundesliga-divisionen. Det var först 1976, efter marknadsföring, att klubben spelade sin första hemmamatch i Bundesliga: vilket dessa dagar är omöjligt att föreställa sig utan Dortmund, än mindre Signual Iduna Park.

Funderar du på att boka en fotbollsresa?

7. Etihad Stadium

Klubb: Manchester City
Kapacitet: 55.017

Av sponsringsskäl känner vi främst till staden Manchester Stadium som Etihad Stadium. Det genomgick sitt elddop 2002, värd för Commonwealth Games; varefter Manchester City började hyra den från staden Manchester. Friidrottsspåret försvann, och en tredje nivå skapades 2015, vilket betyder att den nuvarande kapaciteten uppnåddes.

Arenan har fått mycket beröm för sin fantastiska design. Taket är i själva verket fristående från stadions skål, och stöds av en struktur av tolv externa master och kablar. Deras arbete gav arkitekterna flera prestigefyllda utmärkelser.

Utan tvekan spelades den mest legendariska matchen någonsin i Etihad Stadium den sista dagen under 2011-12-säsongen. City blev nationella mästare på deras hemmaplan för första gången sedan 1968, vända på saker och ting från släpande i skadetid.

En fotbollsresa till Etihad Stadium innebär också ett besök till den mest framgångsrika engelska klubben de senaste åren. Manchester City har vunnit Premier League fyra gånger sedan 2012, oftare än någon annan klubb.

Funderar du på att boka en fotbollsresa?

8. Allianz Arena

Klubb: Bayern München
Kapacitet: 75.024

Utsidan av Allianz Arena, som öppnades 2005, består av 2 874 plastluftkuddar, var och en i en annan storlek. Detta ger arenan inte bara ett futuristisk utseende, men också en speciell funktion: Detta är den första arenan med utsidan som helt kan ändra sin färg: till exempel rött för Bayern matcher.

På klara kvällar innebär denna bländande belysning att Allianz Arena kan ses från Österrikiska bergstoppar, 80 km bort.

Under de första åren delades arenan med 1860 München, men det slutade när denna klubb förpassades till amatörligan 2017. Läktarna var då helt dekorerad i Bayern färger.

Det är möjligt att du har problem med att hitta din bil på ett besök på Alliance Arena, på grund av arenan med det största parkeringsgaraget i Europa, med nästan 9 800 parkeringsplatser.

Allianz Arena var den stolta arrangören av Champions League-finalen 2012. Det var första gången i turneringens historia som en av finalisterna kunde spela på sin egen arena: Bayern München. Ändå betydde inte detta hemfördel de hade hoppats på. Chelsea vann finalen på straffar.

Efter att ha varit värd under VM 2006, är matcherna återigen schemalagda på Allianz-området i juni 2021 för den uppskjutna 2020 UEFA Cup, inklusive Frankrike-Tyskland och Portugal – Tyskland play-offs.

Funderar du på att boka en fotbollsresa?

9. Tottenham Hotspur Stadium

Klubb: Tottenham Hotspur
Kapacitet: 62.850

Tottenham Hotspur Stadium öppnade 2019, vilket gör den till en av de yngsta arenorna på denna lista. Du kom uppenbarligen hit för att se fotboll från Kane, Son och Company; men denna stadion är ändå också värt att besöka för sin imponerande design och mycket speciella anläggningar.

Detta är den tredje största stadion i England, och Londons största. Med en höjd av 34 meter är dess södra monter den största i England, bestående av en nivå med 17.500 platser. På toppen av södra montern är också en kopia av den ursprungliga guldtuppen, klubbens maskot. Detta inkluderar även bucklor som en gång orsakats i originalet när Paul Gascoigne sköt på den med en luftpistol.

Arenan är också hem till mållinjen som – med sina 65 meter i längd – är den längsta linjen i Europa. Denna plats har ett speciellt snabbhällsystem, med ölglas som fylls underifrån. Detta innebär 65.000 (!) pints kan lätt fyllas under matcher: och från sitt eget bryggeri; beläget i arenan själv.

Utformad för att fungera inte bara som en fotbollsarena, men också som den första NFL-stadion utanför Nordamerika. Fotbollsplanen är helt infällbar och när det händer visas en komplett NFL plan. Första NFL London Games någonsin hölls 2019, med flera spel som sågs av en full arena.

Som åskådare kan du inte komma närmare planen i England: det kortaste avståndet mellan platserna och gräset i Tottenham stadium är bara fem meter, och ingenstans är det mer än åtta.

Funderar du på att boka en fotbollsresa?

10. Wembley

Kapacitet: 90.000

Det finns två arenor som heter Wembley. Den ursprungliga Wembley Stadium var på samma plats i London från 1923 till 2003. Vid en tidpunkt hade denna kapacitet för 127,000 åskådare, och var platsen för mytomspunna matcher, såsom finalen i VM 1966.  England vann sin första och hittills enda världstitel någonsin genom att slå Västtyskland i finalen; och av denna anledning ensam har arenan en speciell plats i många engelska folks hjärtan.

I stället för att tillhöra en klubb är Wembley den officiella stadion för de engelska fotbollsförbundet, som också har sitt huvudkontor där. Det används ofta av den engelska nationella truppen. Finalen i FA-cupen, League Cup och andra cupturneringar spelas också här. Wembley sätter också scenen för befordran och delegation play-offs, liksom för matcher i otaliga andra sporter och evenemang.

Det finns ingen anledning att oroa sig om du behöver gå på toaletten under ett besök på Wembley: den här arenan har 2618 toaletter: mer än någon annan byggnad i världen.

Pelé sa en gång att Wembley stadium är huvudstaden, katedralen och hjärtat av fotboll. Wembley – den gamla och nya stadion – är en global ikon inom fotboll. På så vis hamnar den definitivt på bucket-listan med massor av fotbollsfans runt om i världen.

Funderar du på att boka en fotbollsresa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.