AC Milan cover SE

Vad man ska göra på en fotbollsresa till AC Milan

En minnesvärd fotbollsresa till Milano bör bestå av 3 saker, god mat, god dryck och ännu bättre fotboll. Tack och lov, denna vackra stad och världsberömda Rossoneri lovar dig allt detta.

Vilka är AC Milan?

Baserat i den rikaste delen av Italien, regerande Serie A-mästare, grundades AC Milan av en grupp engelska expats 1899, strax efter att ha introducerat fotboll till nationen. Sedan dess har AC Milan tillbringat alla utom två säsonger i den italienska toppflygningen och vunnit titeln vid 19 separata tillfällen. Detta sätter dem på nivå med bittra rivaler Inter och andra till Juventus, som har 36 Serie A-titlar.

Även om de inte har dominerat hemma har de berömda röda och svarta ränderna blivit synonymt med europeisk framgång. Sju Champions League-titlar innebär att de är Italiens ledande klubb på den kontinentala scenen. En fotbollsresa till AC Milan är en med ett obestridligt arv.

För närvarande coachad av italiensk chef, Stefano Pioli, har AC Milanos trupp välkända stjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Theo Hernandez, till nya talanger som Sandro Tonali och Rafael Leao i deras trupp.

En imponerande historia

AC Milanos mest framgångsrika period kom mellan åren 1986 och 2009. På gränsen till konkurs köpte entreprenören och den tidigare italienska premiärministern Silvio Berlusconi klubben i februari 1986 och lovade tunga investeringar, som han levererade.

Arrigo Sacchi togs in för att hantera laget, följt av högt ansedda holländska landskamper, Marco Van Basten, Ruud Gullit och Frank Rijkaard. De tre holländarna lade till det attackerande hotet som behövdes, medan den solida italienska defensiva basen av Franco Baresi, Paolo Maldini och Alessandro Costacurta gjorde det nästan omöjligt för något motstånd att göra mål.

Sacchi leder AC Milan till sin första ligatitel på nio år och vann den under säsongen 1987/88. Detta var en föregångare för senare framgång som inkluderade Champions League-segrar under säsongerna 1988/89 och 1989/90. Laget från dessa år skulle röstas fram som det största i historien av World Soccer Magazine.

Efter att Sacchi lämnade 1991 tog ex-spelaren Fabio Capello över. Capello hade stora skor att fylla, men han byggde på grunden som Sacchi hade lämnat. Tre Serie A-titlar i rad följde hans utnämning som manager, under denna tid gick A. C Milan på en otroligt imponerande 58-match obesegrad körning i ligan och fick dem smeknamnet ’The invincibles’.

Carlo Ancelotti plockade upp där Capello slutade. Den legendariska tränaren vann Champions League två gånger medan han hanterade AC Milan. Första gången kom 2003 och slog Juventus på straff för att lyfta sin 6:e titel. Nederlag mot Liverpool 2005 i Istanbul gjordes lite mer uthärdligt när laget fick sin hämnd och slog Scousers i finalen 2007.

Ta en bit att äta

Den som tar en fotbollsresa till Milano är bortskämd när det gäller mat på matchdagen. Om du letar efter den autentiska matchdagsupplevelsen, gör då som lokalbefolkningen gör. Gå till San Siro en timme eller två före matchen och få en salumesmörgås (en härdad köttsmörgås) och en öl från en av de många båsen utanför arenan.

Om du hellre vill stanna kvar i Milanos centrum innan du gör resan till stadion, är Chiosco Squadre Calcio, en smörgås med fotbollstema, bar som ligger strax utanför slottet Sforza, ett populärt resmål för många fotbollsturister.

För den mer kräsne, finns det flera sportbarer runt stadens centrum. Barer och restauranger, som den engelska Fotbollspuben, som finns vid den berömda Duomo-katedralen, är en utmärkt plats för att få en hamburgare och en öl.

Hur man kommer till stadion

Till skillnad från arenor i många andra europeiska städer ligger San Siro ganska nära stadens centrum. Du kan göra tre mil resa via tunnelbanan, som förbinder centrala Milano till stationerna San Siro Ippodromo och San Siro Stadio. Hur som helst, observera att matchdagar ofta är de mest trafikerade tiderna att resa. Det är bäst att lämna en lämplig tid framåt så att du kan komma åt dina platser i tid.

San Siro stadium tour

På grund av att den delvis revs och byggdes om 2026 är en rundtur i den berömda San Siro ett måste för alla på en fotbollsresa till Milano. Priset på 30 kronor per vuxen och 23 kronor per barn, består den första delen av turen av att se den stora mängden silver som AC Milan vunnit över sin mer än 100-åriga historia. Den har också Match-slitna skjortor av ikoniska spelare, som Paolo Maldini, Franco Baresi och Kaka.

När du har fått tagit del av museet kan du gå i fotspåren hos några av fotbollens största spelare. Tillbringa tid i omklädningsrummen och gå ut ur den ikoniska tunneln innan du hälsas av en av de vackraste sevärdheterna i fotboll; San Siro pitch.

Njut av berättelser från reseguider, tillgängliga på flera språk, och utsikt över arenan från både läktaren och bänken. Spela ut fantasin i ditt sinne att spela eller coacha ett av Europas fantastiska fotbollslag.

Andra fotbollsmål i staden

Det är svårt att åka på en fotbollsresa till Milano och ignorera AC Milanos hårda rivaler, Inter, de delar trots allt en stadion. Alla Inters trofeer och andra minnesmärken finns i museet och på arenaturen.

Milan är ett av världens stora fotbollshubbar. En fotbollsresa till denna fantastiska stad är ett måste för alla självutnämnda älskare av den vackra sporten som är fotboll.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *