Varför du bör besöka Barcelona: 10 skäl

Barcelona är en stad som ligger vid kusten i nordöstra Spanien. Den är huvudstad i den autonoma regionen Katalonien. Den kosmopolitiska staden, som för övrigt är Spaniens näst största stad, är framför allt känd för sin konst och arkitektur.

Gaudì står som symbol för staden och det är omöjligt att inte bli förälskad i alla de överdådiga byggnader som han har ritat. Några av hans mest framträdande verk är Casa Milà, Casa Batlló och La Sagrada Familia. Och inte att förglömma den färgstarka Park Güell, Las Ramblas, Picassomuseet och museet Fundació Joan Miró.

Vi får heller inte glömma att Barcelona också har ett alldeles särskilt förhållande till fotboll. Camp Nou är den mest besökta arenan i Europa och den fjärde största i världen. Varje år är det alltfler turister som väljer att följa med på en guidad tur på Camp Nou-stadion och ta chansen att utforska FC Barcelonas hemmaarena.

Kort sagt, det finns mängder med saker att se och göra i Barcelona. Om du inte vill missa något och vill planera din allra bästa resa, då ska du fortsätta läsa den här bloggen.

10 skäl att besöka Barcelona

  1. Castellers
  2. Gaudís arkitektur
  3. Underbara parker
  4. Tapas och fantastisk mat
  5. Imponerande kyrkor
  6. Stränder och berg
  7. Fotboll och sport
  8. Las Ramblas
  9. Spännande nattliv
  10. Vackra solnedgångar

1. Castellers

Som du kanske anar av namnet börjar vi den här listan med den katalanska traditionen att bygga imponerande mänskliga torn: Castellers. Den här verksamheten går tillbaka till 1700-talet i den lilla staden Valls. Invånarna började bygga tornen tills det utvecklade sig till en riktig sport. Än idag håller man på med det. Alla torn har upp till 10 våningar och målet är att bygga det högsta tornet och vinna tävlingen.

Sedan 2010 ingår denna urgamla katalanska tradition på UNESCO:s immateriella världsarvslista.

Är du nyfiken på att se vad Castellers har att bjuda på inne i Barcelona?

2. Gaudís arkitektur

Vi har redan nämnt att Barcelona är den europeiska stad som är känd över hela världen för sin konst och arkitektur. Just därför är det omöjligt att inte ta upp den spanske arkitekten Gaudí och hans överdådiga byggnader runt om i staden. Ett typiskt kännetecken för Gaudís byggnadsverk är hans användning av färger. Flera av hans byggnader är dekorerade med färgglada mosaikplattor, ett unikt inslag som undgår många andra arkitekter.

La Sagrada Familia, Park Güell, Casa Milà och Casa Batlló är bara några av hans mest kända skapelser, men när du väl är här hittar du flera andra byggnader av honom som du garanterat kommer förälska dig i.

3. Underbara parker

Förutom de typiska traditionerna och de vackra parkerna finns det också mängder av grönområden i Barcelona. Vi har redan nämnt Park Güell, den stora stadsparken med underbar utsikt och arkitektur.

Bara ett stenkast från centrum ligger Parc de la Ciutadella, Barcelonas gröna oas. Det är stadens största park och populär bland både turister och lokalbefolkning. Det finns en hel del saker att se där inne. Förutom de klassiska trädgårdarna finns det stora gröna gräsmattor och trädkantade avenyer, Ciutadellahusen och Kataloniens parlament. Vi får heller inte glömma Barcelonas zoo – ett av de största i Europas.

Labyrintparken i Horta är också väl värd ett besök. Parken, otroligt vacker och välskött, är Barcelonas äldsta och inrymmer en ljuvlig labyrint av cypresser. Något helt unikt!

4. Tapas och fantastisk mat

Vi vet alla att Medelhavskosten är något av det mest näringsrika och nyttiga man kan äta i hela världen. Spanjorerna är också mycket riktigt stolta över. Här hittar du många olika typer av rätter. Något av det mest typiskt spanka är tapas. Idéen med den här rätten är att den serveras i små portioner så att en måltid i själva verket kan bestå av flera olika sorters maträtter.

Du hittar tapasbarer överallt i hela staden. Om du vill prova andra typiska spanska rätter kan du ta en ta en sväng på La Boqueria-marknadenLa Rambla, den välkända gatan som är full med butiker och restauranger.

Vill du prova på spansk mat?

5. Imponerande kyrkor

I Barcelona har du möjlighet att beundra några av de mest imponerande kyrkorna du någonsin har sett. Den mest omtalade av dem är La Sagrada Familia av Gaudí. Även om arkitekten aldrig fullbordade den på grund av en tragisk olycka och kyrkan fortfarande är under uppbyggnad, är den ändå ett sant mästerverk.

I de gotiska kvarteren hittar du Barcelonas katedral, älskad av alla för sin gotiska konst, de fantastiska altarbilderna i gotisk och barock stil och den förträffliga kören. Katedralen har årligen tre miljoner besökare.

6. Stränder och berg

När man tänker på Barcelona är det vissa som först och främst förknippar staden med Barceloneta och de tusentals butiker och barer som finns i området. Endast ett fåtal är medvetna om att staden också är känd för sina berg. När du gör ett besök här behöver du dock inte välja mellan stranden och bergen, du kan nämligen uppleva båda.

Om du skulle vilja ge dig ut och vandra när du besöker staden bör du ge dig till Montserrat, ett kloster som ligger på ett berg. En fantastisk utsikt väntar dig när du nått fram.

Funderar du på din nästa resa?

7. Fotboll och sport

Fotboll är en av Spaniens mest omtyckta och betydelsefulla sporter. Två av de bästa lagen genom tiderna är i själva verket spanska: Real Madrid och FC Barcelona. Även om du inte är fotbollsfantast är det ändå väldigt underhållande och spännande att se när de här lagen spelar på riktigt.

Du kan också göra ett besök inne på Camp Nou, en komplett guidad runtur inne på arenan som följer samma väg som Barça-spelarna och avslutas med inträde till FC Barcelona-museet. Med början i omklädningsrummen får du se presidentstolarna, bänken, pressrummet och slutligen planen.

Under rundturen kan du också lyssna på när det berättas om stadion och FC Barcelonas många stora segrar.

Funderar du på att se FC Barcelona spela live?

8. Las Ramblas

Las Ramblas är en av de längsta och mest kända huvudgatorna i Europa – färgsprakande och full av liv. Bland levande statyer som står stilla i timmar, musiker, mimare, karikatörer, spådamer och blomsterhandlare kan du inte undgå att fascineras av gatans otroliga livfullhet.

På Ramblas hittar du också La Boquería, Barcelonas mest kända traditionella marknad där du kan provsmaka 100 % genuin lokal mat. Något du inte får missa!

9. Spännande nattliv

Barcelona är känd som en av Spaniens vackraste städer, men inte bara på grund av sin kultur, sina byggnader och sin mat, utan också för det pulserande nattlivet med mängder av barer, nattklubbar och beachparties.

Och även för dig som föredrar att göra något typiskt har staden något att erbjuda. Du kan besöka Coctelerías (cocktailbarer), Whiskerias, Xampanyerias (barer där du kan prova den katalanska champagnen Cava) eller den stora katalanska klassikern Vermuteria där du kan njuta av det som anses vara det bästa av det bästa: Vermouth.

Om du letar efter det bästa resmålet för nästa semester med dina vänner bör du definitivt ha med Barcelona på listan!

10. Vackra solnedgångar

Vi vill avsluta den här listan på ett romantiskt sätt genom att berätta om de underbara solnedgångarna som varje kväll ramar in stadens alla hörn.

Tack vare stadens karakteristiska horisont med sina många typiska byggnader är det ett måste att njuta av dem från något högt beläget ställe när du besöker staden. Gör det själv eller tillsammans med dina nära och kära – oavsett hur kommer du inte kunna undgå att bli förälskad i den katalanska stadens skönhet.

Nu har du mängder med skäl att boka en resa till denna magiska stad. Gör det nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.