En resa till Glasgow för att titta på Celtic

Glasgow är en av de livligaste och mest mångkulturella städerna i Europa. Ligger i Skottlands centrala bälte och är bekvämt anslutet med väg, järnväg och flyg. Staden har några av de mest kända konstsamlingarna i världen, den bästa shoppingen i Storbritannien utanför London, förstklassiga sport-och rekreationsanläggningar, ett stort urval av restauranger och pubar och det livligaste och mest spännande nattlivet i Skottland. Scottish Ballet, Scottish Opera och Royal Scottish National Orchestra hittar du i denna stad. Och naturligtvis är det hem till Celtic FC, vilket gör staden till en av de mest speciella destinationerna för en fotbollsresa.

Klubben grundades 1887 för att minska fattigdomen bland de irländska invandrare boendes i Glasgows East End.

Celtic FC:s historia

Celtic FC:s långa och berömda historia har gjort ”The Bhoys” synonymt med skotsk och brittisk sport. Därför kommer Celtic FC alltid upp när det Skotska Premierskapet tas upp.

Celtic FC:s traditioner går tillbaka till 1887, då klubbens första möte ägde rum i Glasgows St.Mary’s Church Hall.  Även om hallen revs står kyrkan fortfarande och är öppen från 10 till 3 den första onsdagen i varje månad.

Celtic FC grundades på principen att respektera irländsk och skotsk historia när Irländsk Marist brodern Alfred först etablerade den i East End Of Glasgow som ett sätt att tjäna pengar för att bekämpa fattigdomssvårigheter bland den irländska invandrarbefolkningen. Glasgows Celtic Park, ofta känd som Paradise av lagets supportrar, är hemmafältet för Celtic FC, och det ligger på Parkhead, ett grannskap i östra änden av staden. Med en kapacitet på 60 411 åskådare rankas Celtic Park Stadium 7a i Storbritannien och är den största arenan i Skottland. Som ett resultat gör Celtic Parks ivriga fanbase det till ett utmärkt resmål för en fotbollsresa till Glasgow.

Om Celtic Park

Celtic Park kommer alltid att kallas Paradise för lagets supportrar. Varför? År 1888 invigdes old Celtic Park i Parkhead-området, men på grund av en ökning av hyran flyttade klubben 1892 och byggde en ny mark bara 200 meter bort. Media sa att den nya arenan var ’paradise’ jämfört med den gamla, eftersom det var modern och kunde vara värd större publik. 1938 års gamla firma drog till exempel 83 500 åskådare.

Celtic Park har förändrats mycket sedan starten. Det var en öppen stadion först, men nu är dess väggar inneslutna och ser typiskt brittiska ut. Teamet har bevarat sitt väsen genom att bygga några statyer bredvid den. Glöm inte att ta en promenad före matchen och ta en bild av dem!

Dessa är legenderna som presenteras:

Jock Stein

Jock Stein-statyn är en av de största attraktionerna här. Jock Stein-statyn presenterades 2011. Stein var fotbollsspelare och tränare för det skotska landslaget. 1967 var han den första brittiska tränaren som vann Europacupen med Celtic, ett lag som kallades ’Lisbon Lions’. Celtic blev Europamästare i den portugisiska huvudstaden med endast lokala spelare. Laget vann också nio skotska ligatitlar i rad från 1966 till 1974 under Steins ledning.

Jimmy Johnstone staty

Johnstone är en av de mest ihågkomna spelarna i Celtic. Han var en integrerad del av ’Lisbon Lions’ tack vare hans underbara dribblingskunskaper. Förutom en staty utanför Celtic Park finns det ett minnesmärke i Viewpark, en stad i utkanten av Glasgow, där ’Jinky’ föddes.

Broder Walfried staty

En bronsstaty av Walfrid står utanför Celtic Park. betalades av Celtic fans och ofta festooned med gröna och vita klubbhalsdukar före matcher, ett passande monument till mannen som hade förutseende att bilda klubben vars enda syfte var att tjäna de mindre lyckligt lottade medlemmar i samhället.

Billy McNeill staty

Billy McNeill-statyn hedrar den keltiska kaptenen som lyfter Europacupen när Celtic övervann Inter Milan 1967 i Lissabon. McNeill var den första brittiska spelaren som lyfte Europacupen, vilket gjorde det första gången ett brittiskt lag vann det.

Promenera ner vid arenan före matchen och ta några fantastiska bilder för en minnesvärd samling värd en livstid. Om du älskar fotboll, så är en fotbollsresa till Celtic något du måste planera här.

Vilken Celtic supporter som helst skulle inte bli förvånad över att höra att Celtic Park nyligen rankades femte (av 30 arenor) för finaste atmosfär i fotboll av en Frankrike Fotbollsundersökning. Den som någonsin har varit på ett spel på Celtic Park skulle helhjärtat instämma i detta; vissa kan till och med hävda att vi förtjänar bättre än femte plats. Ändå håller tusentals människor sina halsdukar och sjunger ”You’ ll Never Walk Alone” högst upp i sina röster, en tradition som går tillbaka till 1960-talet. Vissa fans säger att de började sjunga det tidigare än Liverpool fans!

Celtic Park erbjuder en liten men stark kombination av matalternativ: korvrullar, pajer, hamburgare och godis! När du är på en fotbollsresa till Celtic, inkluderar dina dryckesalternativ på arenan te, kaffe och kolsyrade drycker eftersom alkohol varken är tillåtet eller säljs där. Tyvärr kan bara de i företagsboxarna njuta av alkoholhaltiga drycker på Celtic Park. På grund av den rikstäckande begränsningen av att sälja alkohol på skotska arenor är de detta som gäller. Du kan dock njuta en typisk kopp te där!

Hård rivalitet mellan Celtic och Rangers

Rivaliteten mellan Celtic och Rangers är bland de hårdaste och mest passionerade i klubbfotboll och konkurrerar med intensiteten i spel som El Clasico mellan Barcelona och Real Madrid.

De skotska sidorna har en långvarig rivalitet bortom fotboll för att beröra bredare nationell identitet, politik och religiösa frågor.

Varför kallar Celtic vs. Rangers derbyt för ”Old Firm”?

Enligt vissa har Celtic-Rangers-tävlingen varit känd som” The Old Firm ” sedan Scottish Cup-Finalen 1904.

Den skotska domaren, en tidning, erkände kommersialiseringen av de två rivalernas högprofilerade matcher som drog stora folkmassor och brinnande stöd genom att skapa en satirisk karikatyr av de två motståndarna före matchen. Uttrycket ”Patronise The Old Firm” skrevs på en mans tecken i en komisk panel.

Medan katoliker utgör huvuddelen av Celtic-anhängare, har flera av klubbens mest inflytelserika legender—inklusive Jock Stein, Kenny Dalglish och Danny McGrain-protestantiska rötter.

Båda Old Firm lagen har nyligen genomfört strategier för att bekämpa sekterism. Old Firm har försökt stoppa inflammatoriska flaggviftande, sekteriska sånger och problematiska anhängare som använder förbättrade nivåer av verkställighet och övervakning, arbetar med kyrkans grupper, Skotska parlamentet, tryckgrupper som skolor och samhällsorganisationer.

Saker att hitta på i Glasgow

Några av Glasgows största attraktioner är Glengoyne Distillery, Kelvingrove Art Gallery and Museum, The Necropolis, Macintosh House, Glasgow Cathedral och The Duke of Wellington Statue,.

Men när du är i Glasgow för en fotbollsresa, varför inte besöka Hampden Park? Det är Scotland’s nationalarena och ligger i stadsdelen Mount Florida i Glasgow. Hampden har varit värd för flera verkligt oförglömliga klubb-och nationella tävlingar, till exempel tre Champions League-finaler, en UEFA Cup-final och Euro 2020, bland andra. Hampden Experience inkluderar en rundtur på stadion, ett besök på ett av de bästa fotbollsmuseerna i världen och ett stopp vid Scottish Football Hall of Fame. Missa inte det första nationella Fotbollsmuseet i Europa, som finns på arenan. De glödande, oersättliga artefakterna i gallerierna misslyckas aldrig med att lämna besökare i vördnad. Monumentala stunder av det ”vackra spelet” visas felfritt och delas av museets ständigt passionerade personal. Inom museet finns Scottish Football Hall of Fame, som hedrar dem som har gjort betydande bidrag till Skotsk Fotboll.

National cultural Center of the nation, den antika hamnstaden, är hem för olika museer och kända evenemang som Glasgow Art Fair. På grund av de många attraktionerna som Glasgow erbjuder besöker turister ofta mellan Maj och December. Detta beror på att vädret är milt och bekvämt under hela denna tid.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *