Hur du utforskar Atletico Madrids historia i Madrid

Atletico Madrid är ett av de mest ikoniska lagen i spansk toppfotboll. Även om det länge har förmörkats av de två spanska titanerna i internationell fotboll (Real Madrid och Barcelona), är Atletico en kraft att räkna med i sig. Sanningen är; klubben har faktiskt en lång och nyfiken historia.

1. Ursprung

Club Atlético de Madrid hade inte en typisk start. Faktum är att klubben inte har sitt ursprung som en oberoende klubb. Redan 1903 beslutade en grupp av tre baskiska studenter som studerade i Madrid att de skulle starta ett lag som återspeglade deras älskade hemstadslag, Athletic Bilbao, som grundades 1898 och är ett av de äldsta lagen i Spanien.

Dessa studenter skapade en gren av Athletic Bilbao i Madrid för att spela i de lokala universitetsligorna och andra lokala turneringar. Därifrån planterades fröet av vad som så småningom skulle bli Atletico Madrid. Laget brukade spela i Vallecas, nuvarande hem för Rayo Vallecano.

För att få ett grepp om Atlético tidiga dagar, föreslår vi att du börjar din fotbollsresa till Atlético Madrid på nummer 21 i Calle de la Cruz. Beläget i den ikoniska Barrio de las Letras, finns plack till minne av grunden för laget. Atleti spelade ursprungligen i en vit och blå tröja, som liknar deras moderlag Athletic Bilbao. Tröjor från denna tid finns i deras museum, som ligger på Wanda Metropolitano Stadium.

2. Framsteg

Under de första åren var Atlético Madrid inte ett särskilt stort lag. Således kämpade de för att framgångsrikt tävla i turneringar. De bästa unga spelarna skickades till Bilbao, eftersom de var deras föräldraklubb, vilket gjorde det svårt för laget. Efter ett decennium av existens klippte laget banden med Athletic Bilbao och blev en oberoende klubb.

Efter det spanska inbördeskriget skulle Atlético Madrid gå samman med Aviación Nacional, det spanska flygvapnets landslag. Efter denna sammanslagning skapades ett mer konkurrenskraftigt lag under namnet Atlético de Aviacion. De skulle behålla detta namn i ungefär ett decennium tills regimen bestämde sig för att klippa sina band med klubben.

Under dessa tider spelade Atlético mestadels på Old Metropolitano Stadium. Detta var en liten stadion som ligger i den centrerade stadsdelen Tetuan, där det för närvarande finns en stor passion för Atlético de Madrid. Idag är marken där arenan var belägen fylld med bostadshus. Men något väldigt nyfiken kvarstår som påminner människor om vad som brukade ligga i det rummet. Om du tittar noga på en karta ser du att gatorna som omger arenan har formen av Atletis vapen, och denna form kvarstår fortfarande idag. Om du går till en av de många takbarerna som finns i området kommer du att se detta intressanta faktum från första hand.

3. Arv runt staden

Atlético Madrid har alltid varit en klubb som har flyttat runt mycket i Spaniens huvudstad. Madrid är den största staden i Spanien och har många unika platser och platser att besöka.

Atlético Madrid började först spela i Metropolitano, men de spelade också i Campo de Vallecas samt en rivad Mark I O’Donnell, bredvid den berömda Retiroparken.

Men ett mycket roligt faktum är att Atlético faktiskt spelade i Real Madrids Chamartín stadion några gånger agerar som det lokala laget. Anledningen? Deras nya stadion byggdes.

4. Vicente Calderon

Om du åker dit nu ser du en bit tomhet nära floden Manzanares, en fantastisk garvning och avkopplande plats. Inte så länge sedan dock, låg Vicente Calderon, Atlético Madrid arenan från 1960-talet till 2017, precis vid floden, och den plats där de har spelat flest matcher på. Vicente Calderón var ett tempel för Atletico-fans, och även om den historiska arenan inte finns där längre kan du besöka minnesmärket som byggdes efter rivningen av arenan för att komma ihåg vad som stod där i nästan 50 år.

Det var vid den tiden som Atlético började fira sina titlar i den ikoniska Cibeles-fontänen. Men Real Madrid började göra detsamma, så Atleti blev trött på det och bestämde sig för att flytta 500 meter till Neptuno-fontänen. Sedan 1991 är det platsen där fans och spelare möts efter att en pokal har vunnits. Om du är ett fan av Atlético kan du inte lämna Madrid utan en bild på Neptuno.

Det är ett bra område att prova traditionell spansk mat och även traditionella Madrid-rätter innan du går till San Blas-distriktet för att möta sin nuvarande Mark: Wanda Metropolitano.

5. Wanda Metropolitano

Wanda Metropolitano är templet för Atlético fans sedan 2017. Det är en av de mest moderna arenorna i Spanien och i Europa. Den har kapacitet för upp till 67 000 personer och ligger i den östra utkanten av Madrid.

Att besöka Wanda är ett måste om du tar en fotbollsresa till Atlético Madrid, men inte bara på läktaren som ett fan i den fantastiska atmosfären, men också för en ordentlig rundtur i arenan. Se museet med klubbens förflutna och senaste historia, ta en smygtitt på omklädningsrummen och mycket mer. Visste du till exempel att Wanda Metropolitano har en flagga med emblemet Atletico de Madrid, och att denna flagga är den största flaggan i Spanien? Arenan är full av nyfikenheter som detta.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *