5 matcher som definierar Inter Milanos historia

5 matcher som definierade Inter Milan

Inter är ett av de starkaste lagen i Italien. Sedan Serie A föddes har laget aldrig flyttat ner i ligan, och har tagit hem många titlar. Det är faktiskt det italienska laget med den tredje flest trofeer, och den enda italienska som har vunnit diskanten (Obs: använd fotbollstermen för att vinna tre titlar under samma säsong). Detta hände under 2010, under ledning av den portugisiska tränaren Jose Mourinho.

Här är en lista över de fem mest spännande matcherna i Inter Milanos historia.

Inter Milan-AC Milan 1949: målgalenskap

Under säsongen 1949 var Inter Milan, AC Milan och Juventus i en riktig målscoringstävling. Juventus var först på bordet med exakt 100 mål i 38 matcher och Milan följde efter med 118 Mål gjorda under säsongen. Inter avslutade pallen, efter att ”bara” gjort 99 mål på en säsong.

Den 6 November 1949 spelades en spännande match mellan Inter och Milan som slutade 6-5 mot Inter.

Inom de första 7 minuterna av åtgärden gjorde Enrico Candiani två mål för Milan. Det såg för lätt ut för Rossoneri, som befann sig 1-4 av 19e minut tack till svenska duon Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. Inter vägrade dock att ge upp och första halvlek slutade med 3-4 poäng.

Efter halvtidspausen tog Inter ledningen med två tidiga mål. Milan utjämnade poängen för att göra det 5-5, men i 64eminuten Amedeo Amadei tog segern hem efter att ha gjort den avgörande 6-5 för nerazzurri. Förmodligen den galnaste Derby della Madonnina genom tiderna!

Inter Milan-Real Madrid 1964: födelsen av La Grande Inter

1964 kolliderade Inter Milan med Real Madrid i 9e upplaga av Europacupen. Över 71 000 åskådare såg matchen på Praterstadion i Wien.

Teamet leddes av den argentinska taktikern Helenio Herrera från sidan och truppen innehöll stjärnor, som Giacinto Facchetti, Sandro Mazzola och Luis su Kastrez. Trots att Real Madrid har vunnit turneringen flera gånger Nerazzurri slå den spanska sidan 3-1. Finalen födde la Grande Inter, som laget blev känt. De försvarade framgångsrikt sin europeiska krona 1965 med ett mycket starkt defensivt tankesätt som kallas Catenaccio, vilket gjorde dem till ett av de starkaste lagen På kontinenten.

Inter Milan-Lazio 1998: en italiensk UEFA-cupfinal

Nerazzurri kom upp mot Lazio i Paris vid Parc des Princes under 1997/1998 UEFA Cup final. Denna match slutade i en 3-0 seger för Inter Milan.

Inter visade sig redan från de första minuterna, med ett mål i femte minuten. Lazio försökte under hela matchen göra mål men Inter släppte inte och tog hem ytterligare två mål, Ett på 60:e och ett på 70:e minuten och vann därmed UEFA Cup den säsongen.

AC Milan-Inter Milan 2006: Derby under Calciopoli skugga

Serie A-säsongen 2006/07 mötte konsekvenserna av Calciopoli-skandalen. AC Milan och Lazio sanktionerades, och Juventus skickades till Serie B. Inter Milan kom ut på toppen genom att vinna sin 15: e Scudetto med nästan ingen motstånd. Under den här säsongen, den 28 oktober 2006, kolliderade Inter Milan och AC Milan på San Siro stadium i ett spektakulärt derby.

Redan från de första minuterna bevisade Inter att de var landets bästa lag med en 0-2-ledning vid halvtid. Den Nerazurri slutade inte efter halvtid och lyckades göra fyra mål. Marco Materazzi, en av de bästa försvararna att spela för Inter, gjorde det sista målet med en nick. Men han blev utvisad efter att ha sett ett andra gult kort för att ta av sig skjortan under firandet. Det väckte Milan och nästan bundet spelet, vilket slutade 3-4 på dramatiskt sätt.

Inter Milan-Bayern Munich 2010: Mourinho tar Inter till ära

Under säsongen 2009/10 var Inter ett formidabelt lag, ledt av Jos kg Mourinho. Han guidade Inter till att vinna diskanten och uppnådde seger i Scudetto, Coppa Italia och Champions League. Tack vare argentinska anfallaren Diego Milito och holländska mittfältaren Wesley Sneijder, den Nerazzurri visade sig vara det bättre laget mot Bayern Munich i Champions League-finalen.

Matchen, som spelades på Santiago Bernabeu i Madrid, slutade 2-0. I den 35:e minuten sparkade målvakten Julio C Kwsar en lång boll, som Milito kontrollerade och passerade till Sneijder. Den holländska spelmakaren skickade bollen igen till honom för att slå den tyska målvakten. Det var ett exempel på hur bra Inter spelade på båda områdena. Bayern kunde inte komma förbi Julio César, och Milito gjorde igen i 70e minut. Det var Nerazzurriförsta segern i Europacupen sedan la Grande Inter på 1960-talet.

Ta chansen och se till att du deltar i nästa legendariska Inter Milan-match genom att boka en fotbollsresa på www.fotbollstravel.se