Topp 5 saker att göra i München

I hjärtat av Bayern erbjuder München en kulturell upplevelse som inte liknar någon annan i Tyskland. Det må vara att det är tredje största staden i landet, men det är hemmet för tysk fotboll. Annat än Bayern Munich, har denna underbara stad en unik historia att berätta, här är toppen 5 saker att göra i München.

Upplev en match på Allianz Arena

München är inte en klubbstad, men skulle lika gärna kunna vara det. Bayern är en så stor del av vardagen i staden, det är svårt att föreställa sig München utan sitt mest kända lag. Staden har sett sex Champions League och trettio Bundesliga pokaler paraderade runt sina vackra gator.

Sedan öppnandet 2005 har Allianz Arena betraktats som en av de bästa idrottsarenorna i världen. Sjuttiofem tusen fans svärmar in i den här unika arenan, och ser vanligtvis hemmalaget vinna utan problem.

Philipp Lahm, Thomas Muller och Robert Lewandowski är bara några av de talanger i världsklass som verkligen piskat igång stämningen på Allianz Arena, men vi kan vara här hela dagen och prata om spelarna som har dragit på den berömda rödvita skjortan.

Nu återstår bara Muller, men han åtföljs av unga och etablerade stjärnor som Jamal Musiala och Leon Goretzka. En fotbollsresa till München lovar välkända namn och fotboll av högsta kvalitet.

Liksom de flesta av världens bästa arenor erbjuder Allianz Arena en fantastisk rundtur. Inte bara får du se ett imponerande utbud av pokaler och memorabilia i museet, har du chansen att se omklädningsrummen, gå ner i tunneln och se marken precis som spelarna gör.

1

BMW Museum

Det är svårt att föreställa sig en mer känd export som kommer ut ur München än Bayern, men biltillverkaren BMW kan vara övermannen här. Liksom deras fotbollsmodeller är BMW:er pålitliga och effektiva, de kommer alltid att fungera.

BMW museum visar inte bara företagets imponerande historia med både permanenta och tillfälliga utställningar, utan själva byggnaden är ett modernt arkitektoniskt underverk. Detta museum öppnades igen 2008 och har blivit ett av de mest populära i hela Tyskland, efter att ha haft över 5 miljoner besökare sedan dess.

Huvudutställningen är en 4000 kvadratmeter teknisk excellens. En utställning av orörda bilar från varje era av BMW, är det omöjligt att inte bli imponerad av konsistensen av kvalitet.

Guidade turer finns också på engelska eller tyska, med priser som börjar på €13 för vuxna. Detta rekommenderas, eftersom guiderna kunskap om BMW-märkets historia och prestige är oöverträffad.

2

Dachau koncentrationsläger

Från det imponerande till det dystra, Dachau är något alla som besöker München bör se. En hård lektion i en av världens mörkaste perioder kvarstår som en påminnelse om att tyranner alltid kommer att förlora, oavsett hur hemskt de kan vara. Det är nu ett museum och ett minnesmärke för dem som miste sina liv så orättvist.

Dachau ligger 25 minuters tågresa från stadens centrum. S2-tåget tar dig direkt från München till Dachau station. Tyskland undviker inte sin grymma historia, utan bevarar den i hopp om att det aldrig ska hända igen. Medan uppenbarligen deprimerande är Dachaus betydelse obestridlig.

3

Marienplatz

Det stora torget i München, Marienplatz har varit hem för gatuförsäljare och marknader sedan medeltiden. Det är också där du kan hitta det nya stadshuset, en enorm byggnad som visar gotisk arkitektur som bäst.

Tillsammans med det nya stadshuset är Marias kolumn. Uppfördes 1638 för att fira slutet av den svenska ockupationen under 30-åriga kriget, har det blivit en ledstjärna för stadens styrka och unika kultur. Folk tittar på det och vet direkt att de inte ska ha å göra med Bavaria

När julen närmar sig förvandlas torget till ett häpnadsväckande vinterland, fyllt med matvagnar som säljer mat och dryck tillsammans med one-of-a-kind souvenirer för turister och lokalbefolkningen.

När snön börjar falla finns det få fler pittoreska platser i Europa som Marienplatz under juletiden. Klä upp varmt, fånga en fotbollsmatch och sen vidare för att njuta av festligheterna.

4

Oktoberfest

Detta är ganska säsongsbetonat, men det är väl värt att skjuta upp eller föra ditt besök framåt för att besöka München under Oktoberfest. I motsats till vad många tror, äger Oktoberfest rum i September, precis när fotbollssäsongen börjar.

Den största händelsen på München kalendern, är Oktoberfest en 16-dagars festival som tar in över 6 miljoner nationella och internationella besökare per år. Kanske mest känd för floderna av öl som dricks, hittar du också otrolig mat, traditionell musik och färgglada parader.

Lagligen kan endast öl som bryggs inom stadens gränser i München serveras under Oktoberfest, det är en helt bayersk upplevelse. Det är också mycket vanligt att besökare, både lokala och inte, klär sig som en traditionell bayersk, Lederhosen för männen och Dirndl för kvinnorna.

Denna traditionella klädkänsla är också något som upprätthålls av Bayern Munich. Om de vinner en pokal i slutet av säsongen, vilket de ofta gör, klär personalen och första laget i Lederhosen och firar med en öl. Var som Thomas Muller, klä upp dig och njut av en öl!

Det finns ingen stad i världen som München, det är väldigt mycket sin egen sak och det är det som gör det så bra. Om du kan, planera din fotbollsresa mellan 17:e September och 3:e Oktober för att njuta av staden när den är som bäst.

5


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *