Liverpool FC - Manchester United snart tillgänglig

Datum och tid för följande matcher 'Liverpool FC - Manchester United' har ännu inte meddelats.

personer som överväger att boka ett paket för Liverpool FC - Manchester United under de senaste 24 timmarna.

Fotbollsresa Liverpool FC-Manchester United

Matchen mellan Liverpool FC och Manchester United är den mest känslomässigt laddade matchen i Premier League. Rivaliteten är så enorm att det är omöjligt för en spelare från en klubb att omedelbart överföra till en annan. Anfield skakar till grunden under ett derby på North West, och fanatiska fans skulle hellre se sin klubb förlora mot grannen Everton än till den stora rivalen från Manchester. För båda klubbarna är detta en match man absolut inte skall förlora. Det är garanterat spektakulärt!

På den här sidan hittar du all information du behöver för att få ut det mesta av din fotbollsresa till North West derbyt. Här hittar du information om:

 • Historien om North West Derby
 • De mest minnesvärda mötena
 • Intressant fakta om Liverpool FC-Manchester United
 • Liverpool FC och Manchester United
 • Anfield Under North West Derby
 • Vart festar, äter och dricker Liverpool-supportrar?


Boka en fotbollsresa till Liverpool FC
Boka en fotbollsresa till Manchester United

voetbalreis Liverpool stadion

Historien om North West Derby

Den oöverträffade rivaliteten mellan Manchester United och Liverpool FC går mycket djupare än bara den sportiga rivaliteten. Det är striden mellan två städer som har varit i strid med varandra i mer än ett sekel. Dessutom är städerna mindre än sextio kilometer från varandra.

Sedan den industriella revolutionen har båda städerna haft en hård ekonomisk rivalitet. Manchester var världens huvudstad i textilindustrin. De råvaror som behövdes för detta togs in med fartyg. Fartygen passerade genom hamnen i Liverpool, där höga importtullar debiterades. För att undvika detta hade köpmän från Manchester byggt en sjöfartskanal. När denna kanal slutfördes 1894 kunde fartyg segla direkt till Manchester med sina textilmaterial. Detta kostade staden Liverpool intäkter, vilket fick många människor att förlora sina jobb. Sedan dess har Manchesters ekonomi överträffat Liverpools; en situation som aldrig har förändrats.

Därefter flyttade rivaliteten också till fotboll. Inte så mycket mellan Everton FC och Manchester City, men särskilt mellan de klubbar som var mest framgångsrika: Liverpool FC och Manchester United. Båda klubbarna har dominerat engelsk fotboll sedan 1960-talet. North West Derby är årets match för klubbar och fans. Det finns bara en regel på Anfield: rivalen från Manchester måste slås. ’You’ ll Never Walk Alone ’ låter aldrig lika högt som före duellen mot den stora rivalen.

Liverpool FC vs United: de mest minnesvärda mötena

21 maj 1977 Liverpool FC – Manchester United 1 – 2

I maj 1977 fanns det ingen bättre klubb i världen än Liverpool FC. Den nationella titeln hade redan vunnits, och om fyra dagar skulle klubben vara i finalen i Europacupen i Rom. Den här dagen var FA Cup-finalen mot Manchester United på programmet. Genom att vinna alla tre titlarna, bestämde Liverpool FC sig för att bli den första engelska klubben att vinna Continental Treble: den nationella ligan, den nationella cupen och den europeiska cupen..

I FA Cup-finalen var Liverpool FC den uppenbara favoriten. Manchester United hade degraderats 1975 och spelade nu mitt på bordet. Men Mancunians drog av ett stunt på Wembley framför 100 000 åskådare. I början av andra halvlek gjordes tre mål inom fem minuter. Ett för Liverpool FC och två för Manchester United. Trots många attacker lyckades den nationella mästaren inte utjämna. Manchester vann 1-2 och fick komma in i Europa. Fyra dagar senare vann Liverpool Europacupen, men missade Continental Treble. Därför var det ett ännu mer bittert piller att svälja att 22 år senare blev Manchester United den första engelska klubben som lyckades.

4 januari 1994: Liverpool FC-Manchester United 3-3

Under säsongen 1993-1994 började Manchester United sin dominans av fotbollsvärlden. 1993 blev klubben mästare för första gången på 26 år. Även i år var klubben stolt på toppen, med drivkrafter som Éric Cantona och 22-årige Roy Keane. Liverpool FC var på åttonde plats, redan 21 poäng efter sin stora rival. Liverpool fans hade lite hopp om ett bra resultat. Men de skulle inte heller ha trott att United skulle ta en 0-3 ledning inom 23 minuter. Steve Bruce, Ryan Giggs och Denis Irwin verkade redan ha bestämt spelet.

Det som följde var en av Liverpool FC:s största comebacks i derby-historien. Nigel Clough gjorde mål två gånger före halvtid, och i andra halvlek gjorde de röda allt de kunde för att få utjämnaren på brädet. Tio minuter före tiden hade tiden kommit; Neil Ruddock satte utjämnaren på brädet för ett hett Anfield med ett nickmål. Det visade sig dock vara klubbens enda anmärkningsvärda handling det året. Tränaren Graeme Souness avgick samma månad, och Liverpool FC slutade på åttonde plats, 32 poäng efter mästare Manchester United…

19 April 2022 Liverpool FC – Manchester United 4 – 0

Denna kväll på Anfield kommer att gå till historien som en av de mest speciella dueller mellan de två supermakterna. Liverpool FC-fans visade i kväll att det finns viktigare saker än rivaliteten mellan de två fotbollslagen. Dagen innan tillkännagavs att Cristiano Ronaldos fru hade fött tvillingar, men att ett av de två barnen inte hade överlevt. Naturligtvis saknades Manchester United-angriparen under matchen. I den sjunde minuten (jerseynumret Ronaldo) gav fansen av Liverpool FC en stående ovation för att stödja portugiserna, följt av You’ll Never Walk Alone. Ett goosebump-ögonblick där rivaliteten drevs åt sidan.

 

Därefter var anslutningen omedelbart över, för då slog Liverpool FC dem runt fältet. Efter 0-5 nederlag på hemmaplan, på Old Trafford, hade United tränaren Ralf Rangnick valt ett försvar med inte mindre än fem försvarare. Förgäves, för att Luis Díaz redan hade lagt hemmalaget framåt i femte minuten, och Salah gjorde 2-0 efter 22 minuter. United har aldrig varit så hopplöst som i denna första halvlek. Liverpool FC hade 76% besittning av bollen, skottförhållandet var 9-0 och antalet hörnsparkar 7 till 1.

Under andra halvåret lyckades United äntligen sätta press på dem, och bindningsmålet verkade bara en tidsfråga. Men just då gjorde Mane ett tredje mål med en snabb attack. Salah avslutade förödmjukelsen genom att göra 4-0 strax före tiden. Detta gjorde det stora gapet mellan de två klubbarna mycket tydligt.

Intressant fakta om Liverpool FC-Manchester United

 • Från och med säsongen 2021-22 har Liverpool och Manchester United mött varandra 89 gånger på Anfield i den engelska ligan. Av dessa vann Liverpool 42 gånger, Manchester United 25 gånger, och spelet slutade oavgjort 22 gånger.
 • De senaste tio matcherna (till och med 2021-22) på Anfield slutade i en seger för Liverpool fyra gånger. Manchester United vann tre gånger och slog tre gånger. Manchesters sista bortaseger går tillbaka till 2015. Under de senaste fyra matcherna lyckades Liverpool vinna tre gånger.
 • De två klubbarna mötte varandra två gånger i FA Cup-finalen. Manchester United vann matchen med ett mål både 1977 och 1996.
 • En gång träffades båda klubbarna i en europeisk turnering. Under 2015-2016 mötte Liverpool FC och Manchester United varandra i den åttonde finalen i Europa League. Efter att Liverpool FC hade vunnit 2-0 hemma slutade matchen på Old Trafford med 1-1. Liverpool FC nådde till och med finalen det året, där det förlorade mot Sevilla FC.
 • Under säsongen 2021-2022 satte Liverpool FC rekord genom att slå sin rival 9-0 i de två ligamatcherna tillsammans. I synnerhet är 0-5-hem-nederlaget känt hos united-anhängare som ’massakern’.
 • Liverpools toppskytt i North West Derby är Mohamed Salah med nio mål (fram till säsong 21-22). Han följs av Steven Gerrard (8) och Robbie Fowler (6).
 • Steven Gerrard har spelat 30 gånger mot Manchester United, vilket gör honom till rekordhållare för Reds. Jamie Carragher (28) och Jordan Henderson (21) spelade också i många North Wes derbyn.

Under sina 28 North Wes derbyn, fick Jamie Carragher inte mindre än tio gula kort. Ingen spelare har varit med om detta så ofta.

Liverpool FC och Manchester United

Liverpool FC och Manchester United är de två mest framgångsrika klubbarna i England. När det gäller priser som vunnits är de två klubbarna knappast sämre än varandra. Det finns 66 trofeer* i Manchester Uniteds trofeeskåp och 65 i Liverpool FCs. Ett riktigt race till toppen, som följs noga av båda supportrarna. När det gäller nationella utmärkelser är United fortfarande mer framgångsrikt än Liverpool FC, med 58 mot 51 trofeer, med klubben som vann fler ligatitlar (20 mot 19), FA Cups (12 – 7) och Community Shields (21 – 15). Liverpool FC kan återigen skryta med fler ligakuppar (9 mot 5).

Till skillnad från nationella utmärkelser är Liverpool FC betydligt mer framgångsrik internationellt än sin ärkerival. Liverpool FC vann sex Champions League, mot tre för Manchester United. Liverpool FC har också vunnit fler Europa League – turneringar (3 – 1) och UEFA Supercups (4-1). Det enda priset som Manchester United vunnit och som Liverpool inte gjort, är UEFA Europa Conference League (1 mot 0).

Under de senaste åren har Liverpool FC arbetat hårt för att passera sin rival nationellt. Det är därför fansen i Manchester United motvilligt stöder sin kollega och granne Manchester City i mästerskaps-loppet.

* Priserna har uppdaterats till och med April 2022.

Anfield Under North West Derby

När Manchester United besöker kan du vara säker på att alla 54 074 platser på Anfield är fyllda. När allt kommer omkring är duellen mellan de två ärkerivalerna den överlägset mest fyllda matchen i Premier League. Så du måste vara snabb om du vill delta i North West Derby personligen. Liverpool FC:s stadion, Anfield, öppnade 1884. Anmärkningsvärt användes den av den andra stora rivalen, Everton FC, fram till 1892. Deras ordförande, John Houlding, ägde också Anfield. När Houlding bad om en högre hyra lämnade Everton FC (och deras ordförande) arenan för att spela 800 meter bort på Goodison Park. Houlding sörjde inte länge, men bestämde sig för att starta sin egen klubb, Liverpool FC, med vilken han återigen hade en vanlig spelare för arenan. Under dessa år kunde Anfield rymma cirka 20 000 åskådare.

Under åren har Anfield förvärvat legendarisk status. Det ligger mitt i ett bostadsområde, separerat från Everton FC-stadion med endast en park. Vid första anblicken är arenan ganska imponerande. Detta beror främst på huvudstället, som fick två extra våningar 2016. Som ett resultat ökade kapaciteten hos huvudstället från 12 000 till mer än 20 000. En annan berömd tribune är The Kop, där de mest fanatiska supportrarna sitter. Gåshud garanteras när fanatiska fans spränger klubblåten ”You ’ll Never Walk Alone” genom arenan. På grund av de kompakta stativen och det höga taket dröjer ljudet länge, vilket gör att det verkar som om det är dubbelt så många åskådare närvarande.

Det har nyligen börjats arbeta på arenan för att utöka till 61 000 platser, vilket gör Anfield till den tredje största arenan i Premier League. Det finns också mycket att se runt stadion. Nära klubbbutiken ligger statyn av Bill Shankly, tränare mellan 1959 och 1974. På andra sidan arenan, på Anfield Road, ligger den berömda smidesjärnsporten med den berömda Liverpool-slogan ’You’ll Never Walk’ alone’. Och framför huvudstället är minnesmärket för offren för Hillsborough-katastrofen.

Väggmålningar

Ett typiskt engelskt fenomen är de oerhört populära ’väggmålningarna’. Även i Liverpool dyker dessa väggmålningar upp överallt, vare sig det är politik eller Beatles. I Anfield-området hittar du fler och fler målningar för att hedra olika klubblegender. Dessa stora målningar är mycket imponerande och definitivt värda ett besök. Du har en målning med Mo Salah på Faraday Street, Trent Alexander Arnold på Sybil Road, Ray Clemence på Wylva Road och Jürgen Klopp på Jamaica Street. På Bold Street hittar du en stor väggmålning som firar 2019/20-ligatiteln, som visar Virgil van Dijk och Sadio Mané.

Praktisk information

Anfield, som ligger på Anfield Road, har utmärkta allmänna kommunikationer. Bussen tar dig från stadens centrum till stadion på femton minuter. Buss 917 avgår från Commutation Row i staden centrum och kommer att kosta dig £2.30, en väg. Busslinjerna 17, 26 och 917 går också direkt från centrum till Anfield. Om du föredrar att ta en taxi kan du förvänta dig mellan 7 och 9 från Liverpools centrum.

Anfield Stadium tour

Legendariska Anfield erbjuder också chansen att gå bakom kulisserna, genom LFC stadium tour. Med hjälp av en ljudtelefon kan du besöka både omklädningsrum, pressrummet, spelartunneln och fältet i din egen takt. I dugout kan du ta Jürgen Klopp stol, och från huvudstället har du en vacker utsikt över hela arenan. Efteråt kan du också besöka Liverpool FC club museum, där du bland annat kan se trofeeskåpet. Priset är £23 för vuxna och £14 för barn upp till 16 år. Mot en extra avgift kan du få din bild tagen med Champions League cup eller championship bowl.

Legend-turer äger rum regelbundet. Tidigare Liverpool-hjältar som John Aldridge, Jan Molby, Bruce Grobbelaar och Steve McMahon ger sedan en Q&A och påminner om deras aktiva tid under en timmes tid. Priset är £50 för vuxna och £30 för barn upp till 16 år. Detta inkluderar en souvenir guidebok, undertecknad av Liverpool legenden. Du kan hitta programmet och göra bokningar på Liverpool FC:s hemsida.

Ta en titt på fotbollsresor till Liverpool FC

Vart festar, äter och dricker Liverpool-supportrar?

Ingenstans är atmosfären på matchdagar bättre än i England, och Liverpool FC är inget undantag. Stadion spricker med barer, där fans samlas timmar före matchen för att sjunga, dricka och naturligtvis diskutera det kommande spelet. Du kommer snabbt att få vänner här och atmosfären är alltid vänlig. Efter matchen kommer alla igen för att utvärdera spelet, sjunga klubblåtar och dricka lite mer. Många pubar har levande musik eller en DJ efter matchen. Din fotbollsresa är inte komplett utan att uppleva denna typiska engelska atmosfär.

De bästa pubarna är på Walton Breck Road. 200 meter från Anfield är den mest kända Liverpool pub: The Sandon. År 2018 utsågs Sandon till Favoritbaren bland Liverpool-fans med 59% av rösterna. Det kommer också att ha att göra med nostalgiska skäl. År 1870 togs denna plats i bruk som en försäljningsplats för bryggeriet av ägaren John Houlding. 1892 grundade Houlding, som också ägde Anfield, Liverpool FC här. På matchdagar är atmosfären här oöverträffad. Du hittar också en stor skärm på baksidan av fodralet där du kan följa de andra matcherna i Premier League.

Albert Pub ligger strax bakom Kop grandstand och är den bullrigaste puben före och efter matcherna. Puben har hängt tak med sockel med flaggor, halsdukar, skjortor och andra Liverpool FC memorabilia. Stämningen är fantastisk, och alla berömda Liverpool-låtar spelas högt. Du borde inte vara klaustrofobisk, för före och efter matchen står du axel mot axel i rummet som inte är så stort. Men det är definitivt värt ansträngningen att åtminstone uppleva atmosfären här.

Andra populära pubar runt Anfield inkluderar Sam Dodds, The Salisbury, The Flat Iron, King Harry och The Stanley. Kort sagt, många alternativ för en timmes lång pub crawl. Anfield-området är också bra för mat. Det hembakade bageriet ligger mittemot stadion och är ett kooperativt bageri grundat av lokalbefolkningen. De intjänade pengarna kommer att gynna grannskapssamhället. Bageriet är öppet på matchdagar och kakor, pajer, quiches är enormt populära bland fans. Shankly pie (paj) har i synnerhet en legendarisk status. Kaffet är också utmärkt enligt engelska standarder. Var inte sen, för det kan vara borta innan du vet ordet av.

Hundra meter bort är en annan fan-favoritplats, Sing Fong Fish & Chips. För många fans är att besöka denna plats en del av matchdagens ritual. Pommes frites är helt ok, och currysåsen är otrolig. Kinesiska rätter serveras också. Köerna kan vara mycket långa, men servicen är väldigt snabb.

Om du vill ha en lugn lunch istället för takeout, kan du gå till Restaurant Soccer Suite, på 138 Anfield Road. Denna restaurang är ren, mysig och serverar utmärkt frukost och lunch.

Andra matcher du kanske gillar:
Premier League

Liverpool FC - Tottenham Hotspur

söndag 5 maj 16:30 Bekräftat datum
Anfield Road stadion, Liverpool
Bara några biljetter kvar
pengene-tilbake garanti
p.p. från  
p.p. från  
20575 SEK
p.p. från  
23079 SEK
Visa Paket
Premier League

Liverpool FC - Wolverhampton Wanderers

söndag 19 maj 16:00 Bekräftat datum
Anfield Road stadion, Liverpool
pengene-tilbake garanti
p.p. från  
p.p. från  
24502 SEK 16357 SEK
p.p. från  
31329 SEK 23184 SEK
Visa Paket