personer kollade Crystal Palace - paket under de senaste 24 timmarna.

Fotbollsresor till Crystal Palace

Boka lätt din fotbollsutflykt till Crystal Palace med bara fyra enkla klick

Boka och anpassa din kompletta fotbollsutflykt till Crystal Palace på enklast möjliga sätt. Välj vilken match, hotell och sittplats du önskar på en plats. Inga bokningsavgifter tillkommer.

Älskar du Premier League och den där typiska engelska fotbollsatmosfären? Men är däremot mindre entusiastisk över supermoderna arenor med VIP-boxar fyllda med rika ägare från mellanöstern eller andra avlägsna platser?

Då har du kommit till rätt plats hos Crystal Palace. Klubben från södra London har en gammaldags stadion som heter Selhurst Park och ligger mitt i ett bostadsområde, där åskådarna sitter nära planen. Klubben är också känd för sina gästvänliga och passionerade fans.

Ljudet av Dave Clarke Fives ”Glad All Over” förvandlas till en sång när Palace cheerleaders har avslutat sin rutin på mittcirkeln och spelarna går in på planen. Och hos vilken klubb skulle du kunna beställa en klubböl bryggd av fans på stadion, som Crystal Palace Ale på Selhurst Park? Klubben har inte de stora metropolklubbarnas budget och framgångar, men en match på Selhurst Park är utan tvekan den bästa fotbollsupplevelsen du kan hitta i London!

fotbolls-resor-crystal-palace

Allt du behöver veta för din fotbollsutflykt till Crystal Palace

Vi har valt de bästa tipsen för att du ska kunna göra din fotbollsutflykt till Crystal Palace så rolig och problemfri som möjligt. Från konkreta tips omkring Selhurst Park till fantastiska tips för att utforska (södra) London.

 • Information om Selhurst Park, rutt & tips
 • Information om Crystal Palace
 • Vad man kan göra i London

Selhurst Park: Home of The Eagles

selhurst

Crystal Palace spelade på Crystal Palace Stadium och på Croydon Common efter att de grundades 1905. En bit mark köptes för att bygga en ny stadion redan 1919. Detta blev till det legendariska Selhurst Park. Det fanns bara en läktarplats när den invigdes 1924: huvudläktaren som fortfarande används än i dag. Hemmalaget förlorade den matchen med 1-0 mot Sheffield Wednesday inför 25 000 åskådare.

Förutom fotbollsmatcher hölls även boxnings- och cricketmatcher där. Två matcher spelades även där under de olympiska sommarspelen 1948.

Strålkastarljus installerades i hörnen och vid huvudläktaren 1962. Klubben, som då spelade i tredje divisionen, ställde till med ett stort jippo för att fira detta. De tog det stora Real Madrid till London för första gången för en vänskapsmatch på kvällen (Real vann med 4-3). Charlton Athletic flyttade också in i arenan som hyresgäst 1985. När klubben återvände till sin egen arena 1991 flyttade Wimbledon in i arenan som de nya hyresgästerna på Selhurst Park. Wimbledon flyttade 2003 och Crystal Palace har sedan dess varit det enda laget som spelat på stadion.

Selhurst Park är en riktigt gammaldags fotbollsstadion, som är omgiven av ett typiskt engelskt bostadsområde på varje sida. Detta är också en av anledningarna till att stadions utbyggnad har försenats. Flera hus skulle behöva rivas och de boende kompenseras. Förvänta er ingen lyx här, för Selhurst Park har inget att göra med de moderna komplexen i Chelsea eller Tottenham Hotspur. Däremot kommer du att finna en fantastisk atmosfär i ett gammaldags fotbollstempel.

Stadion har för närvarande en kapacitet på 25 456 alla sittplatser. Det finns planer på att bygga ut huvudläktaren i år, vilket kommer att öka den totala kapaciteten till 34 000. Efter många förseningar verkar det nu som om eventuella renoveringsarbeten kommer att påbörjas i slutet av 2022.

Hur tar man sig till Selhurst Park?

Selhurst Park ligger i Londons stadsdel Croydon, cirka tolv kilometer från centrala London. Trots detta avstånd kan Crystal Palaces stadion nås både enkelt och snabbt med kollektivtrafik. Tåget är det bästa sättet att ta sig till stadion.

Med tåg

Det finns tre tågstationer inom en tio minuters promenad från Selhurst Park: Selhurst, Thornton Heath och Norwood Junction. Du kan ta ett tåg i riktning syd från Victoria Station eller från London Bridge Station. Tågresan tar cirka en halvtimme. Gör inte misstaget att resa till Crystal Palace station, eftersom denna station ligger tre kilometer från Selhurst Park.

 • Från Londons Victoria Station (total restid 40 minuter): ta ett tåg i riktning syd mot East Grinstead. Stig av vid det andra stoppet, vilket är Selhurst.
 • Du kan också ta ett tåg i riktning syd från London Victoria till Sutton.

Stig av vid Thornton Heath.

 • Från London Bridge Station (total restid 30 minuter): ta tåget i riktning syd mot Portsmouth Harbour och stig av vid Norwood Junction station.
 • Från Londons Waterloo Station (total restid 45 minuter): ta tåget till Clapham Junction, sedan tåget i riktning syd mot East Croydon och stig av vid Selhurst.

Selhurst Park adressinformation

Whitehorse Lane

SE25 6PU

London, United Kingdom

Med buss

Även om tåget är det bästa alternativet kan du också resa till stadion från centrala London med buss. Du kan till exempel välja mellan:

 • Buss 468, från Elephant & Castle station.
 • Buss X68 från Russell Square eller Waterloo Station.

Båda bussarna passera stadion på Whitehorse Lane.

Bussarna 50, 75, 157, 198 och 250 passerar också via stadion.

Karta över Selhurst Park

Selhurst Park består av både gamla och nya läktare, med en åldersskillnad på cirka sjuttio år! Dessa ger också arenan sitt unika utseende.

De fyra läktarna på Selhurst Road är:

 •  The Main Stand (5.460 sittplatser)

Detta är den faktiska huvudläktaren. Det var den enda läktaren som fanns när den öppnade 1924.

Här finns direktörsboxar, lounger/bar och en restaurang. Det har funnits planer i flera år att utöka denna läktare med en andra nivå och 8 000 sittplatser, vilket kommer att öka den totala kapaciteten i Selhurst Park till 34 000. Renoveringsarbetet verkar komma igång i slutet av 2022

 • The Arthur Wait Stand (9.574 sittplatser)

Läktaren längs sidan mitt emot huvudläktaren är sedan 1969 och är uppkallad efter den tidigare klubbordföranden. Det är också här bortafans finns i hörnet bredvid Whitehorse Lane Stand.

 • The Holmesdale Road Stand (8.329 sittplatser)

Det här är läktaren bakom målet på stadions södra sida. Det är den nyaste läktaren på Selhurst Park, som byggdes 1995. Den har två nivåer; klubbens mest fanatiska supportrar finns i den övre nivån.

 • The Whitehorse Lane Stand (2,219 sittplatser och 480 sittplatser i direktörsboxar).

Detta är också känt som Familjeläktaren för Crystal Palace supportrar. Här finns också tjugofyra lyxiga direktörsboxar.

selhurst-park-karta

Turer runt Selhurst Parks stadion

Fram tills nyligen fanns det turer runt stadion på tisdagar, onsdagar och fredagar mellan 11 och 15.00. För 12,50 pund (7,50 pund för barn) fick man tillgång till omklädningsrummen, spelartunneln, planen och bänken.

Det har dock inte funnits några guidade turer tillgängliga sedan sommaren 2021. Nya turer är under utveckling, enligt klubben. Besök Crystal Palaces webbplats eller skicka ett e-postmeddelande till [email protected] för eventuella uppdateringar. Du kan också begära att få denna information automatiskt via denna e-postadress så snart det finns nyheter om när de guidade turerna återupptas.

selhurst-tourer

Snacks och drinkar i närheten av stadion

Selhurst Park ligger i ett trevligt bostadsområde. Man kan hitta ett antal pubar och restauranger på High Street nära Thornton Heath station. Du kan också äta och dricka något inne på själva stadion. Det är till och med möjligt att beställa en ”Palace Ale”, vilket är en öl från ett litet bryggeri som ägs av ett troget Palace-fan. Vi har sammanställt adresserna till några riktiga Palace-pubar här nedan, vilket inte borde bli en besvikelse.

the-holmesdale

Holmesdale

Holmesdale är puben där du kan ta några öl med Palace-fans före och efter matchen. Detta kafé på Selhurst Road 1 ligger ungefär en kilometer från stadion. Du kan också ta bussen nr 75. Atmosfären är mycket gemytlig och folk kan ta plats i ölträdgården när vädret är fint. Du kan titta på direktsänd fotboll på olika skärmar inomhus; medan biljardbordet, darttavlor och jukeboxen avrundar det hela. Och speciellt för entusiasterna: det finns en karaokekväll varje söndag.

shelverdine-goathouse

The Shelverdine Goathouse

Den här puben på High Street 7-8 ligger en tio minuters promenad från stadion och 200 meter från tågstationen Norwood Junction. Detta café är mycket populärt för att ta en drink före matchen. Palace Ale serveras på fat när Palace spelar hemma. Maten är också utsökt och atmosfären är känd för att vara särskilt vänlig och gemytlig. Det är öppet från middag till midnatt på lördagar och från 16:00 på vardagar.

clifton-arms

The Clifton Arms

Den här lokala och typiskt engelska puben, ligger mindre än 150 meter från Selhurst Park. Den är perfekt för en måltid i sista minuten eller en öl före avspark. Här finns också en ölträdgård och en terrass på framsidan med utsikt över Selhurst Park. Det kan bli ganska packat med Palace-supportrar på matchdagar. Du hittar den här puben på 21 Clifton Road.

pawsons

The Pawsons Arms

Pawsons Arms (69 Pawsons Road) ligger lite längre bort stadion (15 minuters promenad), men är trots det mycket populär bland Palace-supportrar. Denna pub är en bra utgångspunkt om du reser via Selhurst tågstation. Det finns gott om skärmar som visar fotboll live, och goda snacks och drycker med bra priser.

Information om Crystal Palace

Vi måste gå tillbaka ända till 1851 och Londons Världsutställning för när klubben grundades. Den hölls för att visa världen att Storbritannien var världens mäktigaste nation. Utställningen hölls i ett gigantiskt glashus som mätte 563 x 138 meter. Det ansågs vara ett arkitektoniskt mästerverk och blev en stor succé. Det flyttade till södra London efter utställningen, där det döptes om till ”Crystal Palace” (Kristallpalatset) efter utbyggnadsarbete. Klubben grundades 1905 av arbetare som skötte marken runt Crystal Palace.

Crystal Palace spelade oftast i de lägre divisionerna. Första gången de kom upp till högsta divisionen var 1970. De blev nerflyttade fyra år senare. Crystal Palace blev också uppflyttad till högsta divisionen 1979, 1992, 1994, 1998 och 2004, men gick direkt tillbaka vid varje tillfälle. Klubben verkade dömd att sitta fast i andra och tredje divisionerna.

Klubben flyttades äntligen upp till Premier League igen 2013, och vid detta tillfälle lyckades klubben klara sig kvar. Klubben har lyckats undvika nedflyttning de senaste åren och ofta slutat på den övre halvan av tabellen. De har tagit många poäng på deras egen Selhurst Park-plan tack vare stödet från deras mycket lojala supportrar.

Som vi nämnde tidigare är stämningen på Crystal Palace väldigt trevlig.

Crystal Palaces enda stora rival är Brighton & Hove Albion, med vilka de tävlar i M23-derbyt (motorvägen M23 mellan Sussex och södra London). Båda klubbarnas arenor ligger mindre än 60 km från varandra, även om detta lag inte är baserat i London.

Rivaliteten började först i slutet av 1970-talet, då båda klubbarna var i den högsta divisionen. Matcherna mellan de två ledde ofta till tuffa kamper på planen. Spänningarna mellan de olika fansen är också större än i de flesta Palace-matcher.

De har också en rivalitet med Millwall och Charlton Athletic, eftersom dessa klubbar också kommer från södra London. Vi kan dock inte kalla dem ärkerivaler eftersom dessa klubbar inte ser Crystal Palace som sina egna huvudrivaler.

Crystal Palaces klubbmärke

Klubbens märke har ändrats vid flera tillfällen. Den då excentriske ordföranden Malcolm Allison beslutade 1973 att det var hög tid att göra sig av med det där trista glaspalatset som klubbmärke. Han såg Benfica som en inspirationskälla, som var ett av de starkaste europeiska lagen på den tiden. Han antog deras symbol med örnen och myntade också smeknamnet ”The Eagles” (Örnarna). Numera har klubbmärket en örn som landar på en fotboll, med Crystal Palace i bakgrunden. Nedtill kan du se stiftelseår och klubbens namn.

Crystal Palace hade för övrigt en riktig örn från 2010 till 2020, kallad Kayla, som skulle flyga runt planen innan spelets början. Maskoten gick bort 2020 och ingen efterträdare har ännu utsetts.

Klubbens ursprungliga smeknamn är ’The Glaziers’; en referens till det berömda glaspalatset som själva klubben är uppkallad efter.

A alcunha original do clube é ’The Glaziers’; uma referência ao famoso palácio de vidro que dá nome ao próprio clube.

crystal-palace-logo

Crystal Palaces klubbfärger

Klubbens ursprungliga färger var röd och himmelsblå. Dessa färger togs från Aston Villa, som donerade en uppsättning sportkläder till dem under sina första år. Det var återigen Malcolm Allison som 1973 inte gillade att hans klubb spelade i ”lånade färger”. Han ändrade klubbfärgerna till rött och blått. Nuförtiden spelar klubben i en röd tröja med blå diagonalränder, blå shorts och blå strumpor, båda med röda detaljer.

Vad kan man göra i London?

London är en av de mest populära städerna i Europa och erbjuder en besökare en otrolig mängd attraktioner. Vi har listat några här åt dig, som fokuserar på ett par speciella attraktioner nära Selhurst Park.

crystal-palace-parken

Crystal Palace Parken

The Crystal Palace, som Palace har fått sitt namn från, brändes ner 1936. Parken, som hade valts ut speciellt för att hysa palatset, finns fortfarande kvar. Vi kanske till och med vågar kalla det för en dold pärla. Det är underbart att vandra i denna oas. Du kan fortfarande se palatsets grunder, prydnadsträdgårdar, en labyrint, en djurpark för unga djur, matställen och dinosaurierna. Dessa modeller designades 1852 och var de första dinosaurieskulpturerna någonsin i världen. De har nu förklarats som monument. Du kan också hyra en båt för att segla på sjön. Parken ligger i anslutning till Crystal Palace station, där både tunnelbane- och pendeltågen stannar.

sports-center-crystal-150x150

National Sports Centre

Du hittar denna friidrottsstadion med 16 000 platser vid Crystal Palace Parken.

Det är en speciell plats, eftersom Crystal Palace grundades här 1905.

Stadion där klubben spelade sina matcher från 1905 till 1914 var exakt på denna plats. Här spelades också de första FA-cupfinalerna mellan 1895 och 1914. Inte mindre än 122 000 åskådare fanns på plats för finalen 1913! Den nuvarande läktaren byggdes 1964. Stadion användes av Palaces ungdomslag fram till 2001. Här arrangeras fortfarande konserter än i dag. Coldplay och Bruce Springsteen har bland andra varit huvudakter som spelat här.

london-eye-150x147

London Eye

Detta gigantiska hjul tillverkat med järnstruktur och öppnade 1999 har snabbt blivit en av de mest populära turistattraktionerna i den engelska huvudstaden. Du har en otrolig utsikt från 130 meters höjd. Till exempel kan du se tretton fotbollsarenor. Hjulet är upplyst i årstidens färger på natten. En tur på järnhjulet tar en halvtimme. Biljetter kostar £27. Vi rekommenderar att beställa biljetter online; du betalar ytterligare sex pund om du betalar via entrén.

Buckinghamin-palatsi-150x150

Buckingham Palace

Detta har varit den brittiska kungafamiljens residens sedan 1837. Palatset är ett av de sista kvarvarande kungliga palatsen i världen som fortfarande är i funktion. Det har 775 rum och den största privata trädgården i staden. Vaktbytet sker flera gånger i veckan. Det börjar klockan 11:30 och är mycket populärt bland turister.