personer kollade Lazio Roma - paket under de senaste 24 timmarna.

Fotbollsresor Lazio Roma

Boka din fotbollsresa till Lazio Roma enkelt i fyra klick

Boka din fullständiga fotbollsresa till Lazio Roma. Välj vilken match, hotell & säte allt på ett ställe. Inga bokningsavgifter.

Njut av förstklassig italiensk fotboll på den historiska Stadio Olimpico i Rom under en Lazio-Roma match. De fanatiska fansen i Curva Nord kommer att sitta på sina platser i 90 minuter, vilket skapar en bra atmosfär.

Eftersom det finns planer på att riva Stadio Olimpico och ersätta den med en mer kompakt stadion, är det dags att besöka denna historiska byggnad. Förutom OS 1960 hölls två EM-finaler, en VM-final och fyra Champions League-finaler där. Sedan november 2021 är det äntligen möjligt att besöka stadion från insidan genom att ta en stadion-tour. Inklusive ett besök på det helt nya Lazio club museumet.

Förutom att se en match, kommer du att ha gott om möjligheter att se de många höjdpunkterna i världsstaden Rom. Colosseum, Fontana di Trevi, de många museer och lyxiga shoppinggator: valet är ditt att göra det mesta av denna stora resa!

fotbolls-resor-lazio-scaled

Allt du behöver veta inför din fotbollsresa till Lazio Roma

Vi har valt ut de bästa tipsen för att se till att du får ut det mesta av din fotbollsresa till Lazio Roma. Från praktisk information runt Stadio Olimpico till förslag för att utforska Rom.

 • Stadio Olimpico information, resväg & tips
 • Information om Lazio Roma
 • Vad att göra i Rom

Lazio stadion: Stadio Olimpico

Lazio-Stadio-Olimpico

Lazio delar Stadio Olimpico (eller Rom Olympiastadion) med AS Roma. Arenan byggdes 1927 på order av den fascistiska diktatorn Benito Mussolini. Det hette Stadio del Cipressi och öppnades 1932.

År 1936 var Mussolini djupt imponerad av de olympiska spelen i Berlin. Spelen skulle komma till Rom 1940 och förvåna världen med den italienska statens överhöghet. Arenan byggdes om och utökades och döptes om till Stadio Olimpico. Men hela planen kom till ingenting: krigets utbrott innebar att Spelen aldrig hölls. Arenan var till och med allvarligt skadad under krigsåren. 1953 renoverades den, och därefter flyttade både S. S. Lazio och AS Roma till arenan för sina ligamatcher.

1960 tilldelades Rom de olympiska spelen trots allt, och namnet på arenan ändrades permanent till Stadio Olimpico. Under 1968 och 1980 europeiska mästerskapen (EM), spelades olika matcher på arenan, inklusive finalen. Vid VM 1990 blev Västtyskland världsmästare på stadion efter att ha besegrat Argentina 1-0.

För närvarande har arenan 70 634 platser. Hur länge stadion kommer att förbli i sin nuvarande form är oklart. I åratal har det talats om en ny stadion under namnet Stadio della Roma, med 52 000 platser. Efter nio års förberedelser beslutade romerna att överge planerna år 2021. Ändå är det fortfarande avsikten att bygga en ny stadion på samma plats, som borde vara modernare, miljövänlig och hållbar än den nuvarande Stadio Olimpico. Om du fortfarande vill se en match i den gamla Stadio Olimpico, bör du göra det snart.

Hur man når Stadio Olimpico

Med tunnelbana

Det underjordiska systemet i Rom har tre linjer: A, B och C. Det underjordiska systemet är inte nästan lika omfattande som i, säg, London eller Paris. Problemet är att när man expanderar det, fortsätter man att komma över arkeologiska fynd, vilket ständigt försenar utgrävningsarbetet. En fjärde linje har planerats i flera år. Ändå är en kombination av tunnelbana och buss/spårvagn det bästa sättet att komma till Stadio Olimpico. Det finns olika möjligheter att nå arenan:

 • Ta Tunnelbanelinje A (röda linjen) och gå av vid Ottaviano-San Piedro sluta.

Ta sedan buss 32 och gå av vid Piazzale della Farnesini sluta. Därifrån är det en 100 meter promenad till stadion.

 • Ta Metro a (röd linje) och gå av vid Flaminio. Ta spårvagn 2 och gå av på Piazza Mancini, över Tibern från Olympiastadion.
 • Ta Metro a (röd linje) och gå av vid Lepanto stop (mellan Ottaviano-San Pietro och Flaminio). Ta sedan buss 280 till stadion.
 • Om du är på Metro B (blå linje), gå av vid Termini. Byt till linje A (röd linje).

Adressuppgifter Stadio Olimpico

Via Foro Italico

00194 Rom

Med tåg

Det finns tre tågstationer i Rom du kan använda för att resa till stadion:

 • Termini station: här kan du komma på Metro A (röd linje) mot Battistini.
 • Tirburtina station: ta Metro B (blå linje) här och gå av vid centralstationen Termini. Här kan du ändra till rad A (röd linje).
 • Ostiense station: ta tunnelbana B till ” Pyramid Rome” -station mot Rebibbia och gå av vid centralstationen Termini. Här kan du ändra till rad A (röd linje). Se vidare instruktioner ovan.

Karta över Stadion

Sidorna av arenan är:

 • Tribuna Monte Mario. Detta är den viktigaste läktaren, med cirka 14.000 av de dyraste platserna. Du kan också välja mellan ’Centrale’ och ’Lato Nord’ och ’Lato Sud’. De två sista är lite billigare.
 • Tribuna Tevere. Den bästa utsikten över planen erbjuds av denna lä Du har Tribuna Tevere (billigare) och Monte Mario (dyrare biljetter). Nära mittlinjen har du en bra utsikt över hela arenan.
 • Curva Nord. Platserna bakom målet på norra sidan av arenan. Precis bakom målet är de mest fanatiska fansen. Det finns platser i det här avsnittet, men alla står och vinkar flaggor. De som sitter kvar ser lite av matchen. I sektionerna vänster och höger om Curva Nord har du sektionerna Nord Est (nordost) och Nord Ovest (nordväst). Dessa sektioner har också en bra atmosfär och är lite mer avslappnad än Curva Nord sjä
 • Curva Sud. Ställningen bakom målet på södra sidan. Under AS Roma’s hemmamatcher befolkas Curva Sud av fanatiska fans. På båda sidor av Curva Sud hittar du Ovest-och Est-sektionerna. På Lazio matcher står de motsatta fansen i Curva Sud Ovest.
karta-over-stadion-stadio-olimpico

Stadium Tour och Museum

Fram till nyligen var det omöjligt att besöka Olympiastadion. Från och med den 11 november 2021 har detta förändrats. På denna dag öppnade SS Lazio-museet, under Stadio Olimpicos huvudstativ, sina dörrar för allmänheten. I det här helt nya museet kan du följa klubbens historia och hitta alla priser som vunnits och unika skjortor i klubbens legender. Ingår är ett besök på omklädningsrum, tränare rum, massagerum, duschar och Planen. Olympiastadion och Forza Lazio-museet är öppna dagligen från 10.00 till 18.00. Priset är €15.

lazio-roma-stadion-tour

Snacks och drycker nära Stadion

Före och efter matchen samlas Lazios anhängare runt Ponte Milvio, en gammal romersk bro över Tiberfloden, ungefär en kilometer öster om Stadio Olimpico. Gatorna runt bron är fodrade med dussintals restauranger, barer och bås där fans festa på öl och friterade ris bollar fyllda med mozzarella och nötkött ragout.

Men även i andra delar av staden, hittar du några riktiga Lazio pubar och restauranger, täckt från topp till botten med fotboll memorabilia. Glöm inte att stanna vid följande platser för en unik och välsmakande upplevelse.

al-grottino-del-laziale--scaled

Al Grottino del Laziale

Vid Vila Romania 27, ca tio minuter från Villa Borghese, ligger denna typiska Lazio pub.

Ägaren är en fanatisk I Biancececeolesti fan som har hängt väggarna med historik om hans favoritklubb. Det är också en mycket karakteristisk liten romersk restaurang med utmärkt mat. Enligt många besökare erbjuder detta ställe den bästa pastan i Rom. Det kan nås till fots från centrum av staden. Bussar 52, 63 och 360 stannar precis utanför dörren.

losteria-di-birra-del-borgo-roma

L’Osteria di Birra del Borgo Roma

Ungefär en kilometer norr om Vatikanstaten, nära Ottaviano tunnelbanestation, är denna berömda restaurang och bryggeri, där många Lazio fans kommer för att äta innan matchen.

Men det är inte bara tifosi som älskar denna plats. Människor kommer från långt och brett för de mycket uppskattade hembryggda ölen. Servitriserna är glada att låta dig smaka på några av ölen och förklara ingredienserna och bryggningsprocessen. Rätterna är också av mycket hög kvalitet; pizzan här har till exempel vunnit flera utmärkelser. Du hittar restaurangen på Via Silla 26; öppettider är dagligen (utom måndagar) från 18.00 till 01.00 (på helgerna från 12.00 till 15.00).

Excalibur-Pub

Excalibur Pub

Excalibur Pub (Piazza Vescovio 4) ligger i Trieste stadsdelen, ca fem kilometer norr om centrum. Det är en skotsk pub, men drivs av en riktig Lazio familj och mycket populär bland fanatiska supportrar. Väggarna hängs med halsdukar, banderoller och skjortor, mestadels från Lazio och vänliga klubbar som Inter och West Ham. Vid ingången finns en väggmålning av Gabriele Sandri, ett Lazio fan som dog av en poliskula, och där blommor fortfarande läggs.

Köket erbjuder typisk pubmat, såsom hemlagade hamburgare, tapas eller surkål med korv. Det finns ett brett utbud av öl och levande fotboll kan avnjutas på flera skärmar. Excalibur är öppet måndag till fredag från 12.30 till 02.00 och på lördag från 18.00 till 02.00. Från tunnelbanestationen Libia (linje B) är det tio minuters promenad. Bussar 63, 310 och 351 stannar i närheten, på Piazza Vescovio.

Information om Lazio

Societá Sportiva Lazio grundades 1900 som en multisportklubb. Det var en av fyra klubbar i huvudstaden. Senare, 1927, tvingade det styrande fascistiska partiet de fyra klubbarna att slå samman i en ny förening för att försvara sig mot fotbollsklubbarnas dominans från norra Italien. Tre klubbar slogs så småningom samman till den nya AS Roma; Lazio var den enda som behöll sitt oberoende. Men sammanfogningen av krafter hade liten framgång; de norra italienarna förblev dominerande. Medan Juventus redan har vunnit 36 titlar, har AS Roma bara vunnit tre hittills.

1958 vann Lazio sitt första pris, National Cup. 1974 vann den första nationella titeln. Efter det kom långsamma år, vilket innebar att 1980 samt 1985 flyttades klubben ner till den andra nivån. Under andra hälften av 1990-talet var den mest framgångsrika perioden under tränaren Sven-Göran Eriksson. Mellan 1998 och 2000 vann klubben en rad priser: två nationella cuper, en nationell titel, två italienska Supercups, European Cup Winner ’ s Cup och European Super Cup. I 2000 vann toppspelare som Nedved, Simeone, Manzini och Inzaghi både den nationella titeln, cupen och supercupen. Under de senaste åren har Lazio varit på toppen av A-serien. År 2020 tävlade den för de bästa platserna fram till sista dagen och kvalificerade sig för Champions League.

Ärkerivalen är naturligtvis stadspartner som Roma. Lazio – AS Roma derby är känd som Derby Della Capitale, och är en av de mest laddade dueller i den italienska ligan. Båda klubbarna kommer från olika delar av Rom. Lazio drar sina fans från norra delen av staden, särskilt från det välmående Prati-distriktet. Därför sågs klubben också som en klubb för borgarklassen. Som Roma drog sina fans främst från Testaccio området, ett fattigt arbetarklass distrikt. Andra rivaler i Lazio inkluderar Pescara, Livorno och Atalanta Bergamo.

Lazios logotyp

Lazios logotyp består av en örn med en vit sköld och blå gräns i sina klor. Örnen är den traditionella symbolen för klubben. Det står för makt, seger och välstånd. Dessutom representerar rovfågeln Zeus, den grekiska guden av himlen och åskan. Djuret tjänade Lazio smeknamnen ’Le Aquile’ och ”Anquilotti” (Örnarna). Precis som Vitesse och Benfica flyger Lazios maskot, eagle Olimpia, runt Olympiastadion före varje match.

I skölden under namnet hittar vi klubbens namn, med en mindre tredelad sköld under med blå och vita klubbfärger.

In the shield below the name, we find the name of the club, with a smaller three-part shield underneath with the blue and white club colours.

lazio-logotyp-300x200

Lazio’s matchtröja

Lazio spelar i himmelsblå skjortor, vita byxor och vita strumpor. Klubbens färger har varit blå och vita sedan starten 1900. Anmärkningsvärt, tas dessa färger från flaggan av Grekland. Detta valdes eftersom Lazio ville presentera sig som en omni-sportklubb. Och vad bättre passar för det än färgerna i det land där de olympiska spelen, där olika sporter också utövas. Färgerna gav Lazio sitt mest kända smeknamn: I Biancececeolesti (’Det vita och himmelsblå’).

Vad att göra i Rom

Vad finns det inte att göra i Rom? Den historiska stadskärnan finns på Unescos världsarvslista. Som den antika huvudstaden i det romerska riket, det kryllar av historiska byggnader, kyrkor, fontäner, museer och parker. Dessutom är staden känd för sin shopping och kulinariska läckerheter. Du måste göra ett bra val på förhand, för att se alla höjdpunkter i denna stad behöver du definitivt ta en vecka. Vi har listat några av stadens klassiker för dig.

colosseum-150x150

Colosseum

Om du är ett fan av gamla arenor, bör du inte missa Colosseum. Denna arena, som valdes 2007 som ett av världens sju nya underverk, byggdes under det första århundradet e.Kr. På den tiden var det en unik stadion, som till och med hade ett ’infällbart tak”. Det tog mer än tusen män att dra en enorm markis över arenan för att skydda de 50 000 åskådarna från solen. Besökare kunde titta på de mest bisarra glasögon: krigare slåss mot varandra eller alla typer av vilda djur, och fångar matas till de vilda djuren som en paus nummer. Allt detta till allmänhetens stora nöjen. Lyckligtvis sker sådana glasögon inte längre, men du kan fortfarande besöka Colosseum från insidan. Den är öppen dagligen från Mars till september från 09:30 till 19:15. Under vintermånaderna stänger biljettbåset klockan 16.30. En biljett kostar €16, gäller i 24 timmar och ger tillgång till Colosseum och Forum Romanum. Det rekommenderas starkt att boka i förväg på coliseums hemsida (parcocolosseo.it/) eftersom köerna på biljettkontoret kan vara mycket långa. Hotellet erbjuder även guidade turer och speciella kvällsevenemang.

vatikanen-150x150

Vatikanen

I hjärtat av Rom ligger dvärgstaten Vatikanstaten. Det är en självständig stat, den katolska kyrkans andliga centrum och påvens bostad. I centrum ligger den berömda Sankt Peterskyrkan. Helgedomen är gratis att besöka och är öppen från 07:00 till 19:00. Var noga med att komma tidigt eftersom köerna kan bli ganska långa här också.

Den absoluta höjdpunkten är i Musei Vaticani: en samling av 26 museer i Vatikanens palats, med en enorm samling av konstskatter. Se antika romerska och egyptiska skatter och konstverk av Raphael och Leonardo Da Vinci. Den största publiken avdragare är, naturligtvis, Sixtinska Kapellet. I det här rummet samlas kardinalerna när en ny påve väljs. Taket målades under 1400-talet av Michelangelo med ’Den Sista Domen’. Antalet besökare per timme är begränsat, så bokning i förväg rekommenderas. De billigaste biljettkostnaderna €17, som ger tillgång till alla museer. Mot en extra avgift kan du boka en ljudguide eller en guidad tur.

trastevere-150x150

Trastevere

Förutom all kultur, har Rom också gott om fotogena, autentiska stadsdelar. Trastevere, ca två kilometer från centrum, är ett utmärkt exempel på ett sådant orört Italienskt distrikt. De medeltida husen är åtskilda av en labyrint av smala gator. Vänd ett hörn, och du hittar ett attraktivt torg, en gammal kyrka eller en vacker fontän. På grund av sin popularitet har Trastevere också många stora hantverksbutiker och restauranger. Särskilt under kvällen, när både lokalbefolkningen och turisterna kommer hit för att promenera. Från centrum tar buss 75 dig dit på 15 minuter.

shopping-roma-150x150

Shopping

Rom är också platsen att vara om du vill köpa fina souvenirer.

Du hittar både lyxiga shoppinggator och atmosfäriska marknader.

På shoppinggatorna Via Condotti, Via Borgognona och Via Frattina hittar du de exklusiva butikerna med de italienska toppmärkena. De är inte billiga, så fönstershopping går bra. Gå av vid tunnelbanestationen Spagna.

För den vanliga plånboken finns det även mycket annat att hitta. Via Del Corso är den mest kända shoppinggatan i Rom. Det är över en och en halv kilometer lång och erbjuder ett mer varierat urval.

En mindre känd shoppinggata för turister är Via Cola di Rienzo, nära Vatikanstaten och nås med buss 81. Här hittar du ett brett utbud av prisvärda kläder och accessoarer, samt kända bokhandlare och glassbarer. Och glöm inte de romerska marknaderna. Det mest kända torget är Campo De Fiori, nära Pantheon. På denna färska marknad hittar du också många bagerier, restauranger och vinbarer runt torget.