5 saker du behöver veta om Bayern Munich

Bayern Munich är utan tvekan det starkaste laget i Tyskland. Med sitt röda kit gör de sig kända på planen; det är faktiskt en av de mest populära klubbarna i världen.

Men många internationella fans kanske inte är medvetna om historien bakom några av klubbens mer intressanta detaljer, inklusive vad ”Mia San Mia” betyder, eller varför klubben bär rött, varför laget har en fantastisk historia eller vad som är så speciellt med deras stadion.

Om du är ett sådant fan, här är 5 intressanta fakta om Bayern Munich du behöver veta innan du åker på en resa för att se dem live.

Varför har Bayern Munich mottot ”Mia San Mia”?

För att förstå varför Bayern Munich använder detta motto måste du först förstå vad det betyder.

Bayern Munich är ett lag från den tyska regionen Bayern, och ovannämnda fras betyder ”Vi är vi” på bayersk dialekt. Men varför använder de detta motto? Bayern Munich är en tysk multisportklubb och är internationellt känd främst på grund av sitt fotbollslag. Klubben är stolt över sin historia och var de kommer ifrån, så deras motto representerar deras styrka.

Varför bär Bayern Munich rött?

Vi har sett Bayern ändra sin uniform några gånger under hela sin historia. Det är mestadels rött, men det är inte ovanligt att se blå remsor i sina hemmatröjor.

Men 2018 startade fansen av Bayern Munich en protest mot klubben angående lagfärgerna. Bayern-supportrar ville inte att klubben skulle använda marinblå i den officiella klubbuniformen av den enkla anledningen att det är huvudfärgen på deras rivaler Munich 1860.

Så varför valde de rött?

För Bayern-fans anses rött vara en stark symbol för identitet och tillhörighet till laget.

Protesten från fansen kallades punkt 1. Under en match mot Hertha Berlin visade fansen en jätte röd och vit skjorta från 1990-talet med inskriptionen klubbens färger är röda och vita. Efter en serie protester valde klubben att tillfredsställa fansen och ändra lagets färger.

Har Bayern Munich någonsin förflyttats?

I slutet av 1950-talet betraktades Bayerns rivaler TSV 1860 Munich som den mest prestigefyllda klubben i Bayern. Bundesliga skapades 1963, och tre år senare blev 1860 Munich mästare i Tyskland. Men några år senare befann de sig i andra och tredje divisionen. Å andra sidan uppnådde Bayern Munich befordran till Bundesliga 1965 och har aldrig förflyttats sedan!

Men inte bara det: Bayern lyckades hålla sig på topp och säkra de mest eftertraktade priserna, till skillnad från sina rivaler som gick från mästare till tredje divisionen.

Ett elitlag

Bayern Munich är det starkaste laget i Tyskland. De har vunnit många titlar både hemma och utomlands.

  • 31 championships
  • 20 national cups
  • 9 German Super Cups
  • 6 German League Cups

Bayern Munich blev den enda tyska klubben som uppnådde diskanten genom att vinna ligan, national cup och Champions League under säsongen 2012/2013 och lyckades uppnå en andra diskant 2020, då de också vann tyska Super Cup, UEFA Super Cup och Club World Cup.

Detta innebär Bayern Munich var bara den andra klubben i historien att uppnå sextuple efter FC Barcelona i 2009.

Allianz Arena, arenan för mästare

Bayern Munichs stadion kallas Allianz Arena. Försäkringsbolaget Allianz köpte namnrättigheterna i 30 år. Det invigdes den 30 maj 2005 och har en kapacitet på 75 000 personer i Bundesliga, eller 70 000 för internationella matcher.

Stadionens namn strider mot FIFA – och UEFA-reglerna för stadionreklam, så under VM-matcherna 2006 som spelades på arenan ändrades namnet till FIFA World Cup Stadium Munich, och under Champions League-matcher kallas Allianz Arena Fu Malaysia Arena m.

Stadion tillhörde både Bayern Munich och TSV 1860 Munich, och byggkostnaderna på 340 miljoner euro delades mellan de två klubbarna. År 2006 sålde dock 1860 Munich sina aktier för endast 11 miljoner euro till Bayern Munich. Men detta hindrade inte 1860 Munich från att spela på arenan fram till 2017.

Stadion ligger i norra utkanten av staden Munich och är omgiven av köpcentra, restauranger och butiker. Ett stort grönområde med parker och cykelvägar. Dessutom är det inte svårt att komma till arenan eftersom det finns Europas största täckta parkeringsplats i närheten av arenan.

Utnyttja denna underbara möjlighet att besöka den enorma Allianz Arena stadion och titta på Bayern spela live med FotbollsTravel.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *