Real Betis: Laligas stora överraskning

Real Betis Balompié har gett sina fans en spektakulär säsong för vad ett lag med sin budget kan göra, inklusive att tävla i Europa League till sista minuten, slåss för de bästa platserna i LaLiga och spela några taktiskt imponerande matcher.

Låt oss gå igenom deras säsong och titta på några av deras mer imponerande prestationer i år. Vi kommer till och med att satsa på att förutsäga vad som är nästa för Sevillian club.

Ljus i slutet av tunneln

Betis har spelat i toppflygningen i spansk fotboll i 6 säsonger i rad nu. Även om detta är en stor prestation, har Betis aldrig riktigt varit toppen i tabellen laget, utan snarare någon mer i mitten. Förra säsongen anställdes Manuel Pellegrini som nya tränare. Under hans ledning lyckades Betis få upp till 6e plats i Europa League efter två års frånvaro.

Med Pellegrinis ankomst började Betis spela en annan typ av fotboll som verkligen har visat sig vara effektiv, eftersom de är i 5e placering på LaLiga-tabellen och är i tydlig strid om en Champions League-plats.

Champions league i sikte

Champions League är den ultimata tävlingen för europeiska fotbollsklubbar. Varje lag vill vara med i det, spela med det bästa, och för att inte tala om, vinna! I år har de klassiska topphundarna i LaLiga inte spelat sin bästa fotboll. Detta har öppnat ett tydligt fönster för andra klubbar som Betis, som genom att spela en aggressiv fotboll, har kunnat klättra på stegen och se den önskade Champions League-platsen inom räckhåll. Faktum är att Betis såg redo att kämpa för den spanska titeln för några decennier sedan, men de slog lite och Barcelona blev den dominerande kraften i spansk fotboll.

Lagarbete

Sanningen att säga, den här säsongen har Pellegrini lyckats införliva en fotbollsstil där alla kan delta. Explosiviteten hos unga spelare som Borja Iglesias eller Sergio Canales blandades med upplevelsen av Legendariska spelare som Hector Bellerin och Joaqu Kimgn, varav den senare är en av lagets största talanger. Tidigare Barcelona Center-back Marc Bartra njuter av en bra säsong också. Offensivt är namnet som sticker ut deras anfallare, Fekir, som har gjort 10 mål för Verdiblancos. Ett intressant faktum att nämna om Betis är att, till skillnad från de 5 bästa lagen i LaLiga, är de flesta av deras spelare spanska, med mycket få internationella spelare. Detta står i kontrast till deras grannar och eviga rivaler Sevilla, som har ett större antal internationella aktörer.

Pellegrinis spelstil består av att spela bakifrån, ha bollen i besittning, långa pass och naturligtvis vara så vertikal som möjligt, vilket gör det möjligt att skapa utrymmen för att ha så många målmöjligheter som möjligt.  En annan anmärkningsvärd egenskap hos hans spelstil på Betis är alltid att hålla ett högt tryck på bollen, vilket gör det så svårt som möjligt för motståndaren att spela bollen ordentligt.

Europa League

Den här säsongen spelade Betis i Europa League när de slutade på en 6eplats förra året. De slutade på andra plats i gruppspelet och slog ut Zenit St.Petersburg i 16-rundan. De överförde ett intryck av ett solidt lag med verkliga möjligheter att vinna titeln. Med det sagt gled de i första etappen mot Eintracht Frankfurt; ett bra lag, men inte på Betis nivå i år. Efter att ha förlorat första etappen kom Betis redo för den andra matchen. Spelet hade allt och det var en absolut berg-och dalbana. Resan varade bokstavligen fram till sista sekunden, för det var i matchens sista minut som Eintracht gjorde det avgörande målet för att förmörka den otroliga matchen Betis hade lagt fram och förneka dem ett mer än förtjänat pass till kvartfinalen.

En Copa del Rey saga

Om det finns en händelse som perfekt kan förklara den framgång som Betis har haft den här säsongen är deras närvaro i Copa del Rey-finalen, den näst viktigaste spanska tävlingen. De kommer att möta Valencia, så spänning garanteras för det spelet. De har spelat extremt bra fotboll och slagit ut lag som också har haft utmärkta säsonger som Rayo Vallecano i semifinalen. Förra gången Betis gjorde det så bra i Copa del Rey var säsongen 2004/05, då de inte bara nådde finalen utan de lyckades också ta med pokalen till Sevilla. Att vinna Copa del Rey skulle vara en fantastisk prestation för Betis, körsbäret ovanpå en otrolig säsong. Om detta händer kommer Sevilla säkert inte att sova på minst en vecka.

’Manque pierda’

Real Betis är ett av de mest följda lagen i Spanien. Det är ett team fullt av karisma och en mycket lojal och rolig fanbase, känd för att skrika ’Viva El Betis manque pierda’, vilket är slang för ’länge leve Betis även om de förlorar.’Dessutom är vissa Betis-legender som Joaquin mycket aktiva på sociala medier och på den sociala scenen i Spanien, vilket skapar uppmärksamhet mot Betis.

Efter att ha läst den här bloggen är jag säker på att det enda du tänker på är att boka den första biljetten för att gå och titta på Betis live, i Benito Villamarin, en av de modernaste arenorna i Europa. Det är den perfekta ursäkten att se den fantastiska staden Sevilla, som inte kommer att göra dig besviken.

Boka resan med oss, gå och njut av en fotbollsmatch av Real Betis!Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *