Upptäck Elland Road på en fotbollsresa till Leeds

Ja, det kan vara svårt att föreställa sig att Leeds United vinner Premier League-titeln någon gång snart, men det betyder inte att en fotbollsresa till Leeds inte skulle vara en av de bästa. Yorkshires största klubb har inte bara en av de största atmosfärerna i världsfotboll, utan en historia och passion att matcha.

Vilka är Leeds United?

Leeds är en klubbstad. Många av deras fans säger ”om du får det rätt första gången behöver du inte bry dig om en andra gång.” Formellt känd som Leeds City, var klubben tvungen att sälja alla sina spelare och upplösa 1919 efter anklagelser om olagliga betalningar till spelare under världskriget 1. Ur askan föddes Leeds United.

Även om det är rättvist att säga att Leeds United inte är den mest framgångsrika klubben i engelsk fotboll, har de vunnit massor av trofeer genom sin fascinerande historia. Topptitlar 1968/69 och 1973/74 var enorma prestationer för klubben vid den tiden. De vann ligatiteln 1991/92, den sista första Divisionstiteln innan Englands toppliga blev känd som Premier League.

Från de gyllene åren till finanskrisen

Alla som åker på en fotbollsresa till Leeds borde veta att, trots den senaste tiden, brukade saker och ting vara mycket annorlunda. År 1961 utsågs den nu legendariska tränaren Don Revie till Leeds United-chef. Klubben var i den engelska andra divisionen och kämpade ekonomiskt.

Under sin första säsong hjälpte Revie Leeds United att undvika nedflyttning till division tre. Han ändrade också filosofin på klubben, genomföra ett första ungdomssystem, vilket innebär att lovande unga spelare inom klubben skulle ges en möjlighet att prestera. Han bytte även matchklädseln till en helt vit klädsel i hopp om att efterlikna Real Madrid.

Revie ledde Leeds United till sina två första ligatitlar, liksom en FA cup innan han lämnade för att träna England 1974. Revies avgång banade väg för karismatiska tränaren Nigel Clough att ta över. Tyvärr, trots sitt rykte och coachningsförmåga, skulle Clough bara tillhöra klubben i 44 dagar, efter att ha fallit ut med nästan alla medlemmar i laget lämnade Revie honom.

Leeds United förblev en stor kraft i engelsk fotboll fram till 2001, då allt började kollapsa. Underlåtenhet att kvalificera sig till Champions League det året innebar ekonomisk ruin för klubben. Leeds United var tvungen att sälja sina bästa spelare för att betala tillbaka stora lån, spelare som Rio Ferdinand, Alan Smith och Jonathan Woodgate, All England Internationals vid den tiden. Nedflyttning följde nästa säsong.

Sex år i mästerskapet kändes som botten för fansen, tyvärr för dem var det på väg att bli värre. Leeds United förflyttades så småningom ner till League One. Fotbollen kanske inte har varit bra, men det hindrade inte fansen från att visa sitt stöd. Deras hem, Elland Road sålde fortfarande ut varje match, och de tog tusentals fans till varje bortamatch, vinst eller förlust.

Nu är de tillbaka i Premier League, och fans älskar det mer än någonsin.

En pre-matchritual

För den autentiska Leeds United erfarenheten, bör alla under en fotbollsresa till Leeds följa spåren av gatukonst till Elland Road. Lokala konstnären och massiva Leeds fanet, Andy McVeigh har dekorerat många elskåp runt om i staden, hyllning till tidigare legender, som den sena Gary Speed till nyare spelare som Kalvin Phillips.

Efter att ha beundrat gatukonsten är det dags att gå med lokalbefolkningen för traditionella fish and chips. Graveleys Fish and Chips har matat hungriga hemfans i årtionden, och de visar inga tecken på att stoppa. Doften av nylagad fisk kan kännas hela vägen ner på gatan, och köerna blir lika långa varje gång. Lita på mig, ditt tålamod kommer att belönas.

Efter att ha fodrat magen är det dags för en pint… eller tre. Den gamla Peacock puben har stått på samma syn i en eller annan form sedan 1826. Innan fotboll ens existerade, brukade lokala gruvarbetare mötas upp för en After work öl. Nu är det ett andligt hem för Leeds fans med tanke på att det ligger precis bredvid arenan.

Du kanske inte hittar några spelare där efter matchen längre, men du kommer att välkomnas som en egen, så länge du inte är ett Manchester United-fan.

Hur man kommer till stadion

För besökare är det bästa sättet att komma till stadion med buss. Bussnummer 51 / 52 / 55 åker också från Leeds centrum längs Elland Road och stannar utanför stadion. Längs Elland Road, observera att busshållplatser utanför är avstängda en timme före och en timme efter en hemmamatch.

Elland Road arenatur

Leeds United erbjuder en rundtur i deras berömda stadion, men bara på sommaren, under lågsäsong. Turpriserna är £15 för vuxna, £10 för seniorer och £5 för juniorer. Turen består av en guidetur Elland Road, bakom kulisserna tillgång till spelare omklädningsrum och den ikoniska promenad ut ur tunneln och på sidan av den heliga torv och dugouts.

Andra fotbollsmål i Leeds

En fotbollsresa till Leeds börjar inte och slutar inte på Elland Road. Fotbollsplaner är utspridda runt om i staden, även om standarden kanske inte riktigt är den för Premier League, kommer du att kunna stanna och titta på amatörlag varje söndag.

Det finns också flera väggmålningar i staden som visar Leeds United-favoriter från Vinnie Jones till Marcelo Bielsa. Turer är tillgängliga.

Leeds erbjuder en fotbollsresa som ingen annan. De kanske inte är det bästa laget i världen, men fansens kärlek lovar en upplevelse du aldrig kommer att glömma.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *