best football teams ever

De 5 bästa fotbollslagen någonsin

Om du frågar en grupp fotbollsfans vilket som är det bästa fotbollslaget får du troligen en lång lista med svar. Trots allt är ”bäst” en subjektiv term. Det finns dock onekligen några toppfotbollsklubbar genom tiderna som regerat över alla. Med denna idé i åtanke har vi skapat en lista över historiens mest respektingivande trupper.

best football teams

Vilka är de bästa fotbollslagen någonsin?

 1. FC Barcelona (2009-2016)
 2. Real Madrid (1955-1960)
 3. Manchester United (1999)
 4. Liverpool FC (1977-1985)
 5. AC Milan (1988-1994)

1. FC Barcelona (2009-2016)

Ingen lista över världens bästa fotbollslag är komplett utan att nämna FC Barcelona. För närvarande är den spanska jätten det näst mest framgångsrika laget i La Liga, och i dess troféskåp finns bland annat följande:

 • 26 titlar i La Liga
 • 31 Copa del Rey-titlar
 • 5 titlar i UEFA Champions League

Även om Barcelona har en lång historia av framgångar är det en laguppställning som står långt över alla andra. Truppen från 2009-2016 anses allmänt vara lagets gyllene generation.

Den här truppen, som anses ha populariserat spelstilen ”tiki-taka”, innehöll många legender. Några exceptionella namn är Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavier Creus (Xavi), Carlos Puyol, Gerard Pique och Sergio Busquets.

Till detta kom en ny fräsch manager med ett skarpt sinne för mästerlig taktik; Pep Guardiola. Under sitt första år som chef ledde Guardiola Barcelona till sin första trippel någonsin. Hittills är Barcelona det enda spanska laget som vunnit en interkontinental trippel.

Denna bedrift markerade början på Barcelonas dominans över både spansk och europeisk fotboll. Under dessa år skulle laget vinna sex La Liga-titlar, fyra Copa del Rey-titlar och tre UEFA Champions League-titlar. Under nästan ett decennium fruktade lagen Camp Nou som ingen annan stadion.

Även om många av spelarna från denna magiska era har gått i pension eller flyttat vidare har den katalanska klubben fortfarande ett starkt ungdomssystem. När processen för återuppbyggnad börjar kommer nya stjärnor att få en chans att glänsa. Särskilt med Lionel Messi som har flyttat till Paris Saint Germain.

Vill du boka en fotbollsresa?

Boka en fotbollsresa till FC Barcelona

2. Real Madrid (1955-1960)

Med en till synes oändlig bankrulle skulle många inte bli förvånade över att Real Madrid finns med på den här listan. Trots den starka utmaningen från Barcelona har lagets mästerskapsstatistik ännu inte överträffats. Några av höjdpunkterna är följande:

 • 34 La Liga-titlar
 • 19 Copa del Rey-titlar
 • 13 titlar i UEFA Champions League

Ironiskt nog, trots alla de senaste överföringarna med stora pengar, kom Real Madrids bästa trupp långt innan pengar kraftigt påverkade fotbollen. Uppställningen 1955-1960 anses ofta vara den bästa i lagets historia.

Även om ingen enskild spelare i den här truppen kunde matcha Cristiano Ronaldos statistik, vann det här laget fler Champions League-finaler. Från 1956 till 1960 lämnade Europacupen (som den då hette) inte Santiago Bernabeu.

Dessa spelare lade grunden för det starka kontinentala rykte som Real Madrid har idag. Även om truppen 2014-2018 var nära att matcha denna bedrift missade de detta och vann endast fyra gånger på fem år.

Även om det kommer att bli svårt för något lag att konkurrera med denna prestation, förblir Bernabeu en övergångsritual för spelare av hög kaliber. Utan tvekan finns det fortfarande fler rekordartade prestationer att göra i klubbens framtid.

Vill du boka en fotbollsresa?

Boka en fotbollsresa till Real Madrid

3. Manchester United (1999)

Manchester United är utan tvekan den mest kända fotbollsklubben i världen. Men deras berömmelse är inte obefogad. Några höjdpunkter från Manchester Uniteds 143-åriga historia är bland annat:

 • 20 Premier League-titlar
 • 12 FA-cuptitlar
 • 3 titlar i UEFA Champions League

Även om Manchester United har haft stora framgångar med många trupper är det lätt att utse lagets bästa laguppställning någonsin. Truppen från 1999 hjälpte laget att vinna sin första kontinentala trippel någonsin – den enda sådana bedrift av en engelsk klubb.

Under ledning av Sir Alex Ferguson innehöll 1999 års trippelvinnande trupp flera medlemmar från 1992 års klass – även kända som Fergies Fledglings. Bland de studenter som bidrog till lagets framgång finns David Beckham, Roy Keane, Ryan Giggs, Gary Neville och Paul Scholes. Till dem anslöt sig även Peter Schmeichel och den nuvarande tränaren Ole Gunnar Solskjaer.

Truppens mest minnesvärda bedrift kom i Champions League-finalen mot Bayern München. Efter att ha varit i underläge i över 80 minuter säkrade två mål på tilläggstid från Sheringham och Solskjaer segern.

Under de senaste åren har Manchester United kämpat för att komma tillbaka till den form de såg under Ferguson. Cristiano Ronaldos återkomst gör dock fansen hoppfulla.

Vill du boka en fotbollsresa?

Boka en fotbollsresa

4. Liverpool (1977-1985)

Liverpool är det näst mest framgångsrika laget i engelsk fotboll. Här är en lista över några av deras anmärkningsvärda prestationer:

 • 19 Premier League-titlar
 • 7 FA-cuptitlar
 • 6 titlar i UEFA Champions League

Under en stor del av 2000-talet betraktades Liverpool som ett underpresterande lag. Visserligen behövde laget göra bra ifrån sig vid något tillfälle för att ses på detta sätt. Och det är sant, eftersom de under stora delar av 1980-talet var laget att slå.

Under denna period dominerade Liverpool både Europacupen och Premier League och tog totalt 13 troféer mellan de två turneringarna. Den mest minnesvärda säsongen inträffade utan tvekan 1983-84. Laget missade knappt en kontinental trippel, men lyckades ändå fullborda ytterligare en med en seger i Ligacupen.

Några stjärnspelare från den här perioden är Kenny Dalglish, Graeme Souness, Alan Hansen och Bruce Grobbelaar.

Trots undermåliga prestationer i Premier League under de senaste 30 åren anses Liverpool fortfarande vara ett av de bästa fotbollslagen. Lagets uthållighet inför motgångar har visat att man inte kan räkna bort dem. Detta gör truppen extremt spännande att titta på.

Tror du inte på oss? Ta en titt på deras prestationer i 2005 års Champions League-final mot AC Milan eller 2019 års Champions League-semifinal mot Barcelona.

Vill du boka en fotbollsresa?

Boka en fotbollsresa

5. AC Milan ( 1988-1994) 

AC Milan är det tredje mest framgångsrika laget i Italien, efter Juventus och Inter Milan. På internationell nivå är de det näst mest framgångsrika laget i Europa efter Real Madrid. Deras statistik är inget att skratta åt eftersom den inkluderar:

 • 18 titlar i Serie A
 • 7 titlar i UEFA Champions League
 • 5 Coppa Italia-titlar

Naturligtvis har de alltid varit ett ganska konkurrenskraftigt lag. Det finns dock en uppställning i denna klubbs historia som sticker ut – laget 1988-1994.

Under denna period spelade laget in sju troféer mellan Serie A och Europacupen. San Siro var också hemvist för ett ton av världsklasspelare, bland annat Paolo Maldini, Frank Rijkaard och Marco Van Baasten. Med Arrigo Sacchi vid rodret skapades en blandning för oöverträffad framgång.

Numera är AC Milan fortfarande ett ganska konkurrenskraftigt lag, även om de har gått utan en stor seger på en tid. Med Zlatan Ibrahimovic som gör prestationer som trotsar hans ålder är de fortfarande ett lag att titta på.

Vill du boka en fotbollsresa?

Boka en fotbollsresa till AC MilanLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *