De 5 bästa städerna att besöka under julen

För många är julsäsongen en av de mest magiska tiderna på året. Även om semestern är allmänt firad på många ställen över hela världen, gör vissa ställen det helt enkelt bättre. Snöklädda kyrkor, strängljus, stora dekorerade träd i stadens torg och lukten av rostade kastanjer är vad du kan förvänta dig av dessa vinterlandskap.

Varje stad firar denna högtid på sitt eget sätt. Vissa bjuder på fest, medan andra helt enkelt håller sig till med traditionella säsongsbetonade kakor och tårtor. Och hur kan vi någonsin glömma julmarknader?

Flera städer har kända julmarknader – en tradition som går tillbaka till slutet av medeltiden i vissa fall.  Den tyska staden Dresden sägs ha den äldsta marknaden, som går tillbaka till 1434. Numera kan du hitta marknader över hela Europa, men vissa är bättre än andra.

I julens anda har vi bestämt oss för att lista de bästa och vackraste julstäderna du behöver besöka. Så gör dig redo att börja planera din nästa julhelg!

Vilken är den bästa staden att besöka under julen?

  1. Manchester
  2. Dortmund
  3. Paris
  4. Barcelona
  5. Glasgow

1. Manchester

Med sina berömda julmarknader, är Manchester en stad för ivriga semesterresenärer under denna tid på året. Den första upplagan av denna julmarknad ägde rum 1999. Sedan dess har den vuxit årligen och lockar miljontals besökare från hela världen.

Marknaderna är spridda över hela staden. Du hittar dem runt St Ann’s Square, Exchange Square, New Cathedral Street, King Street, Market Street och Cathedral Gardens. I år kommer Piccadilly Gardens att vara värd för en ny familjevänlig vinterträdgårdsattraktion med barer, matstånd, hantverksförsäljare och levande musik. I stadens centrum kan du se den berömda jättetomten tillsammans med ett speciellt spår av lätta skulpturer.

Det finns så många attraktioner att staden har något att erbjuda festliga besökare. Till råga på allt, kan du också få klämt in otrolig fotbollsunderhållning, medan du är där. Ingenting säger festligt i Storbritannien mer,  än en bra match på juldagen. Med Manchester United och Manchester City som både tillhör staden, har du massor av bra matcher att välja mellan under denna tid!

2. Dortmund

Det är omöjligt att inte inkludera en tysk stad på denna lista. Du kan uppleva vansinniga nivåer av julstämning i flera tyska städer, men vi bestämde oss för att finslipa en i synnerhet: Dortmund.

”Weihnachtsstadt” i Dortmund är en av de största och vackraste julmarknaderna i hela Tyskland. Den innehåller mer än 300 konstfullt inredda bås som erbjuder besökare allt de kunde önska från en julmarknad. Från regionala specialiteter (som saltad bratwurst och westfalisk grillad skinka) till handgjorda juldekorationer, ovanliga leksaker och mycket mer.

Hjärtat av julstaden är den gigantiska julgran på Hansaplatz, känd överallt för sin höjd: 45 meter. Den består faktiskt av mer än 1.700 grenar och upplyst av mer än 45.000 lampor.

Kort sagt, om du vill till en alldeles lycklig atmosfär och njuta av lite varmt vin för att värma kroppen och själen under de kalla vinterdagarna i December, måste du åka till Dortmund. Dessutom kan du njuta av grymt bra fotboll på din semester genom att titta på det tyska kraftverket, Borussia Dortmund in-action.

3. Paris

Förutom att vara staden av kärlek, är Paris också en bra stad att besöka när du vill vara omgiven av julstämning. Förutom den eviga festen på Disneyland Paris hittar du några julmarknader som inte kommer att göra dig besviken. Under semesterperioden är Paris fyllt med trästugor fyllda med franska produkter, pariserhjul, julmat, konst, hantverk och skridskor.

Om du tar linje 1 i tunnelbanan och stannar vid Tuilerierna station, hittar du Le Magie de Nöel market, fylld med attraktioner för barn, mat och andra traditionella franska produkter.

Om du letar efter den vackraste julmarknaden i Paris, ta linje 7 eller 11 för att stanna vid Hôtel De Villes julmarknad. Där kommer du att hälsas med ljus och spänning som påminner dig om en saga.

Slutligen, om du vill besöka en lyxig julmarknad, tar busslinjer 39, 63, 70, 86 och 96 dig till Saint-Germain-des-Prés julmarknad. Där kan du hitta smycken, läderklädda anteckningsböcker och utsökta choklad som får dig att känna dig som en filmstjärna.

Alla Paris julmarknader löper till januari. Bortsett från alla julrelaterade attraktioner kan du också ta lite tid att se ett av de mest spännande lagen i fotboll för tillfället: Paris-Saint Germain.

4. Barcelona

Barcelona är en av de mest kända städerna i Spanien. Den är trots allt hem för La Sagrada Familia, Casa Batllo och, vår personliga favorit, FC Barcelona.

Barcelona är dock också hem för vissa julmarknader fyllda med spanska traditioner. La Fira de Santa Llucia är den mest kända och äldsta julmarknaden i Barcelona. Beläget precis framför Barcelonas katedral, tar denna marknad människor till staden fram till 23 December. Du kommer att se några traditionella figurer, som De Tio Nadal eller Caganer. Dessa två traditionella figurer är inte för allas smak, men de är mycket populära i Spanien.

De Tio Nadal är en logg som matas av en familjs barn. På juldagen måste barnen bryta det ifrån varandra medan de sjunger en sång. När den slutligen går sönder, kommer man att hitta presenter inuti den. Caganer, men är en stygg figur som sägs ”bajsa” i närvaro av baby Jesus och Virgin Mother.

När det gäller Barcelonas julmarknad kan du också kolla in Fira de Nadal de la Sagrada Familia, som, som namnet antyder, äger rum framför La Sagrada Familia. Du kan besöka denna julmarknad fram till 23 December och uppleva churros, bakad sötpotatis och, julklassikern, varm choklad.

Förutom de två julmarknaderna som nämns ovan finns det också Fira de Nadal Del Port Vell och Fira de Reis som löper till januari.

Även om dessa jultricks kan verka konstiga, är Barcelona värt ett besök under julen delvis på grund av dem. Om du är ett fotbollsfan, kan du även ta detta som en möjlighet att titta på de legendariska FC Barcelona när de spelar live!

5. Glasgow

Glasgow tar också plats på vår lista över bästa städerna att besöka under julen. St Enoch Christmas market Glasgow är ett måste!

Fylld med julgodis från hela världen, uppstår det inte ett enda ögonblick när du inte känner semesterandan. Förutom julgodis, har både Glasgow och Edinburgh skridskoåkning och bjuder på konst och hantverk.

Edinburgh ligger bara en timme från Glasgow och är lätt att nå med tåg. I Edinburgh hittar du en stor julmarknad och ett pariserhjul för att få igång din julstämning. Eller, om du är ett fan, är Edinburgh den perfekta staden för att leta efter Harry Potters referenser, som Diagon Alley och skolan som sägs vara inspirationen till Hogwarts.

Förutom Julsäsongsprodukter och mässor har Glasgow också en fotbollstradition. Om du är Celtic eller Rangers fan, ta denna julen som en möjlighet att boka din fotbollsresa. Kom ihåg att Old Firm-matchen alltid äger rum kring det nya året!

Nu har du gott om alternativ! Vart tillbringar du din julsemester?Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *