Topp 10 Bästa Comebackerna i Fotbollens Historia – Fotbollscomebacker

Fotbollsmatcher kan vara oförutsägbara. På bara några ögonblick kan ett lag med en ledning med flera mål ligga efter. Det är den här typen av comeback som gör det så spännande att se en match. Enkelt uttryckt, ingen har förlorat förrän domaren har blåst av slutsignalen.

För att fira denna underbara del av fotbollen har vi valt att lista de tio bästa comebackerna genom tiderna. Ofta kan man hitta liknande listor med matcher där ett lag ligger under med flera mål och senare kommer tillbaka för att ta hem matchen.

Vår lista är dock inte bara skapad grundat på storleken av målunderläget som var uppenbart vid någon tidpunkt under matchen. Snarare har vi tagit flera faktorer i beaktande, bland annat:

• det mästerskap (eller liga) som organiserade matchen,
  • de lag som var inblandade i matchen, och
  • sammanhanget

I turneringar som UEFA Champions League där två matcher avgör vilket lag som går vidare till nästa omgång valde vi också att titta på returmatcher. Vi försökte också fokusera på senare tids matcher i stället för att fylla listan med matcher som vi aldrig har sett.

Här är vår lista över de 10 bästa comebackerna inom fotbollen.

10. Belgien mot Japan – 2018

10. Belgien mot Japan – FIFA Fotbolls VM (2018)

Att säga att detta var en märklig match vore en underdrift. Belgien var den självklara favoriten, men sedan fick Japan det första målet nästan direkt när den andra halvleken började. Överraskande nog följdes detta snabbt av ett andra mål fyra minuter senare.

Och med det verkade det som om Belgien var i stora svårigheter. Det skulle ta nästan 20 minuter innan belgarna kom tillbaka med ett mål. I likhet med Japans följdes det första målet snabbt av ett andra.

Med båda lagen på samma nivå när det närmade sig extratid såg det ut som att matchen skulle gå till förlängning. En utmärkt kontring från Belgien gjorde dock att de kunde göra segermålet i matchens sista minut.

9. Tottenham mot Ajax – UEFA Champions League (2019)

Under UEFA Champions League säsongen 2018-19 var Tottenham Hotspur och AFC Ajax två av turneringens outsiders. Ingen förväntade sig egentligen att något av lagen skulle ta sig till semifinal.

Tottenham gjorde mycket bra ifrån sig mot nationella rivalen Manchester City i kvartsfinalen. Ajax spelade vacker fotboll på vägen till matchen och eliminerade både Real Madrid och Juventus.

Sammantaget såg det holländska laget ut att ha mer självförtroende och spelade bättre fotboll. Få kunde ifrågasätta detta eftersom Ajax vann den första matchen med 1-0 i London. Så de hade fördelen inför returmatchen.

Det hela började väldigt bra för Ajax; de ledde med 1-0 redan i den femte minuten. Sedan gjorde de ett andra mål i den 35:e minuten. Under drygt 20 minuter såg det ut som att Ajax var på väg till final för första gången på 24 år.

Men Tottenham-yttern Lucas Moura hade annat att säga om saken. Med två snabba mål i 55:e och 59:e minuterna från honom kom Spurs tillbaka i matchen. Under de följande två timmarna var de två lagen i ett dödläge, men i den sista minuten under övertid slog Tottenhams hjälte, Moura, till en sista gång för att ge sitt lag segern.

8.Deportivo La Coruña mot AC Milan – UEFA Champions League (2004)

Mellan 2002 och 2004 var AC Milan ett av de största lagen i Europa. De vann Champions League säsongen 2002-03 med en laguppställning fylld med den tidens bästa spelare, inklusive spelare som Kaká, Seedorf, Gattuso och Maldini.

Så när det spanska laget Deportivo la Coruña valdes att möta dem under säsongen 2003-04 Champions League, stod de inför en stor utmaning.

I den första matchen vann AC Milan med 4-1 på San Siro. Naturligtvis hade det italienska laget ett bekvämt övertag. Men i den andra omgången började Deportivo matchen starkt. I halvtid och till praktiskt taget allas förvåning var de på väg att vinna med 3-0.

Med den här resultatet tog de sig redan till nästa omgång tack vare bortamålet. Men tre mål var inte tillräckligt för dem, så de gjorde ett fjärde. Resultatet av denna match var överraskande eftersom Milan hade en enorm fördel. De hade också en mycket bättre laguppställning och var de försvarande mästarna. Matchen är ett bevis på att allt kan hända i fotboll.

7. Västtyskland mot Frankrike – FIFA Fotbolls VM (1982)

I semifinalen i VM 1982 mötte Frankrike Västtyskland. Båda lagen såg starka ut och de flesta fans visste att det skulle bli en bra match. Båda lagen spelade hårt, men efter ordinarie tid stod det 1-1, vilket innebar att matchen gick till förlängning.

Under de första 10 minuterna av förlängningen gjorde Frankrike två mål och det såg ut som om de hade säkrat segern. Tyskarna gav dock inte upp och de lyckades göra två mål också, vilket innebar att matchen gick till straffar.

Så efter spännande 3-3 match, med fyra mål i förlängningen, slog Västtyskland Frankrike med 5-4 i straffsparkar. Det behöver inte sägas att detta var en av de mest dramatiska och intensiva VM-matcherna genom tiderna.

6. Real Madrid mot Borussia Monchengladbach – UEFA Europa League (1985)

Under säsongen 1985-86 i det som nu kallas UEFA Europa League mötte Real Madrid Borussia Mönchengladbach i åttondelsfinalen. Den första matchen dominerades av det tyska laget som krossade Madrid med 5-1.

I returmatchen vann Real Madrid dock med 4-0. Med två mål i varje halvlek räckte det för att Real Madrid skulle ta sig till kvartsfinal. Madrid skulle komma att gå vidare och vinna cupen det året. Med tanke på hur chockerande båda matcherna visade sig vara, skulle kanske historien inte vara densamma utan denna match.

5. AS Roma mot FC Barcelona – UEFA Champions League (2018)

Innan denna match ansågs Barcelona vara ett av fotbollshistoriens bästa lag. Naturligtvis bekräftade de denna föreställning när de krossade AS Roma med 4-1 på Camp Nou i den första matchen av denna Champions League-kvartsfinal. Ingen trodde att laget kunde förlora ett tremålsövertag mot Roma.

Även om Roma inte var ett dåligt lag såg Barcelona så mycket starkare ut. Den andra matchen av denna kvartsfinal förvandlades dock till en mardröm för det spanska laget. Det började med ett snabbt mål från Edin Dzeko i den 6:e minuten.

Det andra målet kom efter att domaren dömt straff för Roma i andra halvlek. Romas tredje mål, som slog ut Barcelona ur Champions League säsongen, kom i den 82:a minuten. Den här matchen är ihågkommen som en av Barcelonas sämsta prestationer i modern historia.

4. AS Monaco mot Real Madrid – UEFA Champions League (2004)

I början av 2000-talet kallades Real Madrids laguppställning för ”Galacticos” eftersom den innehöll många lysande spelare, däribland Zinedine Zidane, Ronaldo, Raul, Roberto Carlos och Luis Figo för att nämna ett par.

På pappret var det ett av de bästa lagen i fotbollshistorien. Naturligtvis trodde många fotbollsfans att de skulle fullständigt krossa alla lag de mötte. Så när laget lottades att spela mot AS Monaco i kvartsfinalen i UEFA Champions League 2003-04 trodde man att resultatet skulle bli alltför förutsägbart.

I den första matchen vann Real Madrid med 4-2, precis som de flesta fotbollsfans trodde. Det verkade som om deras plats i semifinalen redan var säkrad.

Den andra matchen började på det sätt som många experter trodde att den skulle gå. Real Madrid gjorde det första målet, vilket innebar att Monaco skulle behöva göra 3 mål för att kvalificera sig till nästa omgång.

Det tog ett tag för Monaco att komma igång i matchen. De gjorde ett mål strax före halvtid och sedan ytterligare ett strax efter halvtidsvila. Det fick dem att komma igång igen och de gjorde matchens tredje och sista mål i den 66:e minuten. Monaco spelade starkt och höll nollan och besegrade Galacticos.

Många fotbollsfans kunde inte tro att Real Madrid hade blivit utslagna av ett franskt lag som hade slutat på 15:e plats i Ligue 1 bara två år tidigare. Av denna anledning förblir det en av de största comebacks vi någonsin sett.

3. Barcelona mot PSG – UEFA Champions League (2017)

Denna ganska nyliga match anses vara en helt otrolig comeback av flera skäl. I den första matchen som spelades på Le Parc des Princes i Paris förlorade Barcelona med förödmjukande 4-0.

PSG dominerade tydligt matchen och Barcelona behövde göra minst fyra mål för att ta returmatchen till förlängning. Returmatchen på Camp Nou började bra för Barcelona med ett mål av Luis Suarez i den tredje minuten.

Innan halvtid hade Barcelona gjort ytterligare ett mål, vilket innebar att de bara var två mål från kvalet. I den 50:e minuten gjorde Barcelona ett tredje mål och comebacken verkade mer möjlig än någonsin tidigare!

Men lagets förhoppningar krossades nästan när PSG lyckades få in ännu ett mål igen. Ett enda lyckat anfall avgjorde nästan matchen.

Detta enda mål innebar att Barcelona behövde göra ytterligare tre mål (igen!) Det var nästan som att börja från noll.

I den 87:e minuten stod det fortfarande 3-1 i matchen. Men under matchens sista sju minuter lyckades Barcelona göra tre mål i vad som var en av de mest otroliga prestationerna i europeisk fotboll.

Den enda anledningen till att denna comeback inte rankas högre är att Barcelona inte vann Champions titeln det året. Dessutom skedde det några kontroversiella beslut från domaren.

2. Liverpool mot Barcelona – UEFA Champions League (2019)

Ännu en gång hittar vi Barcelona på den här listan. Den här gången är de dock inte berättelsens hjältar. Istället är de på den förlorande sidan i en berömd comeback i en Champions League-semifinal mot Liverpool.

Första matchen spelades på Camp Nou. Det var en konstig match eftersom Barcelona inte kontrollerade den men på något sätt lyckades ändå vinna med 3-0, med ett mål på en vacker frispark som togs av Messi.

I den andra matchen lyckades Liverpool göra ett mål före innan halvtid. Wijnaldum gjorde ytterligare två mål, vilket betydde att de bara var ett mål från kvalificering!

I sista målet överraskade Trent Alexander Arnold försvaret genom att snabbt ta hörnan. Detta hjälpte Origi att bli av sina markörer i målområdet och göra målet som skulle få Liverpool att kvalificera sig.

Liverpool fortsatte genom att vinna finalen efter denna match. Så det var en avgörande match för att kröna ligans segrare.

1.      Liverpool mot AC Milan – UEFA Champions League Final (2005)

Omständigheten kring den här matchen är vad som gör den till den bästa comebacken av alla. AC Milan inledde finalen på ett sätt lagen bara kan drömma om genom att göra sitt första mål redan i matchens första minut!

I halvtid hade de en ledning med 3-0. Detta innebar att Liverpool behövde göra tre mål bara för att se till att matchen gick till förlängning. Rafael Benítez måste ha varit en riktigt motiverande coach eftersom allt han sa till sitt lag i dessa avgörande ögonblick fungerade.

Inom sex minuter efter att den andra halvleken hade börjat gjorde Liverpool tre mål! Trots att det fortfarande återstod 30 minuter av matchen att spela hade de nu lika många mål.

Inga fler mål gjordes under ordinarie tid eller förlängning. Detta innebar att finalen skulle avgöras genom straffar. Liverpool vann på straffar, vilket innebär att de vann Champions League trots att de låg under med 3-0 i halvtid!

Vilka av dessa matcher gav dig fantastiska eller hemska minnen? Vilka är dina tio bästa comebacker i fotbollshistorien?