största fotbollsövergångar

Vilka är de Största övergångarna i Fotbollens Historia?

På dagens transfermarknad är det inte ovanligt att se fotbollsspelare byta klubb. Det är ännu mindre ovanligt att se stora summor pengar spenderas på övergångar. Att betala €50 miljoner för en spelare är i själva verket rutin nuförtiden. Nuförtiden går dyra övergångar utöver det – tänk att över €100 miljoner läggs ner på en enskild spelare!

Men ibland är övergångar också anmärkningsvärda av fler skäl än bara pengar. Många övergångar har berört hjärtan hos miljontals supportrar av både goda och dåliga skäl. Ta till exempel att Messi ”vänder ryggen” till Barcelona.

Eftersom övergångar i fotbollsvärlden är så spännande, har vi skapat en lista över de största övergångarna genom tiderna!

största fotbollsövergångar neymar ronaldo

De 5 Största Övergångarna Någonsin

 1. Neymar (Barcelona till PSG, 2017)
 2. Lionel Messi (Barcelona till PSG, 2021)
 3. Cristiano Ronaldo (Manchester United till Real Madrid, 2009)
 4. Paul Pogba (Juventus till Manchester United, 2016)

Gareth Bale (Tottenham Hotspur till Real Madrid, 2013)

5. Gareth Bale (Tottenham Hotspur till Real Madrid, 2013)

Sist men inte minst, Gareth Bales övergång. Bales flytt från Tottenham till Real Madrid var den dyraste övergången någonsin när den ägde rum. Det var också den första tresiffriga övergången i fotbollshistorien!

Den walesiske spelarens resa började med Southampton. Efter ett år där gick han över till Tottenham efter att ha skrivit på ett fyraårigt avtal. Trots skadorna var Bales karriär i Tottenham anmärkningsvärd. Så mycket att han väckte intresse från många andra klubbar.

Under sina år i Tottenham stod han för fantastiska bedrifter trots att han inte vann många troféer, inklusive:

 • 167 mål
 • 138 assist
 • 1 English League Cup titel

Den 1 september 2013 tillkännagav Tottenham Gareth Bales flytt till Real Madrid. Han skrev på ett sexårigt avtal i ett då världsrekordavtal: €100,8 miljoner – vilket mer än vad Real Madrid betalade för Cristiano Ronaldo!

Under sina år i Real Madrid var Bale utan tvekan en av de bästa spelarna i världen. Han vann 13 troféer på sju år (fyra av dem var Champions League-titlar). Han gjorde också 105 mål och bidrog med 68 assist. Vi måste säga det: Walesaren är en Real Madrid-legend!

Letar du efter en fotbollsresa?

4. Paul Pogba: (Juventus till Manchester United, 2016)

Paul Pogba var bara 23 år när han bestämde sig för att återvända till Manchester United efter en lysande karriär i Juventus. 2012 lämnade han Manchester United för Turins giganter, genom att skriva på ett fyraårskontrakt. Under de åren blev Pogbas resultat:

 • 34 mål
 • 40 assist
 • 4 Serie A titlar, 2 Supercoppa Italiana titlar, 2 Coppa Italia titlar

Tillsammans med en fenomenal prestation i EM 2016 gjorde Pogbas statistik honom till en mycket eftertraktad spelare. Så när Manchester United kom för att få tillbaka en diamant som de gett bort 2016, fick de betala.

Hur mycket exakt? Tja, en då världsrekord överföringssumma på €105 miljoner! Priset var det högsta som betalats av en engelsk klubb vid den tiden.

Det hjälpte också att Pogba verkligen ansågs vara en toppspelare av Manchester Uniteds dåvarande manager José Mourinho. Han såg i Pogba som en kvalitetsspelare med mycket potential att förbättra.

Under sina år med Manchester United har Pogba gjort 38 mål och 49 assist trots att han haft bra stöd under mycket av sin tid.

Letar du efter en fotbollsresa?

3. Cristiano Ronaldo: (Manchester United till Real Madrid, 2009)

Det är omöjligt att prata om de största fotbollsövergångarna utan att nämna Cristiano Ronaldo. Två av fotbollshistoriens största övergångar är relaterade till honom.

Först, 2009, slog hans flytt från Manchester United till Real Madrid rekord efter att de spanska jättarna betalat 94 miljoner euro för att förvärva hans tjänster.

Sedan, 2018, precis nio säsonger senare, flyttade han från Real Madrid till Juventus för en avgift på €117 miljoner. Även om båda övergångarna är otroliga, bestämde vi oss för att behandla den som hände i början av hans karriär.

Ronaldo kom till Manchester United som tonåring, men inom några år blev han en av världens bästa spelare. Hans häftiga tempo, enorma skicklighet och förmåga att göra mål på distans gjorde honom till en av världens mest oförutsägbara spelare. Några av hans mest anmärkningsvärda prestationer i Manchester United inkluderar:

 • 118 mål
 • 69 assist
 • 1 Ballon d’Or, 1 Champions League titel, 3 Premier League titlar, 1 FA Cup titlar, and 2 League Cup titlar

För en spelare i början av sin karriär överträffar att vinna 11 troféer alla förväntningar. Real Madrid försökte värva Ronaldo i flera år innan han faktiskt skrev på, men Manchester United lyckades övertala honom att stanna kvar så länge som han gjorde.

2009 uppnådde Real Madrid sitt mål och tillkännagav en av de mest framgångsrika övergångarna i modern fotbolls historia: Cristiano Ronaldo skrev på för Madrid-klubben för 94 miljoner euro.

Nuförtiden spenderar lag summor som dessa för vilken bra spelare som helst, men 2009 var denna summa enorm även för en av världens bästa spelare.

Letar du efter en fotbollsresa?

2. Lionel Messi: (FC Barcelona till Paris Saint-Germain, 2021)

De flesta fotbollsfans kan förmodligen fortfarande inte komma över denna överföring. Messi spelade 17 säsonger i Barcelona sedan han gjorde sin seniordebut på Camp Nou 2003.

Efter att hans kontrakt löpte ut 2021 ville Messi skriva om med den enda klubben han någonsin spelat för och Barcelona ville också att han skulle stanna. Detta hände dock uppenbarligen inte, och det förklarar varför denna överföring är helt annorlunda än de vi har sett hittills.

Barcelona ville verkligen förlänga 34-åringens kontrakt med två år, men La Ligas finansiella fair play-regler tillät det inte. Tyvärr lyckades klubben inte göra sig av med tillräckligt många spelare för att behålla sin mästare.

Barcelonas lön-till-omsättningsprocent måste vara 70 procent och med Messi ombord var denna andel 110 procent. Så de kunde inte ta emot honom även om han hade spelat gratis.

Det är helt uppenbart att argentinaren under sin långa karriär i Barcelona nådde otroliga höjder, inklusive:

 • 672 mål
 • 301 assist
 • 6 Ballon d’Ors, 3 UEFA Bästa Spelaren i Europa, 4 Champions League titlar, 10 La Liga titlar, och 7 Copa del Rey titlar

PSG har alltid övervakat situationen noga. Så när rätt tillfälle kom presenterade de sitt erbjudande. I augusti 2021 slutförde Lionel Messi sin fria överföring till Paris Saint-Germain och skrev på ett tvåårskontrakt med en nettolön på 25 miljoner euro per år.

Argentinarens karriär i den franska klubben har precis börjat. Han gjorde sin debut den 29 augusti i Reims och kom in för Neymar.

Det var första gången som Messi hade spelat en konkurrenskraftig klubbmatch för ett annat lag än Barcelona. Som PSGs huvudtränare Mauricio Pochettino sa efter hans debut är Messi fortfarande långt ifrån sin bästa form, men vi är säkra på att han kommer att bekräfta att han är den fotbollslegend som han redan är!

Letar du efter en fotbollsresa?

1. Neymar: (FC Barcelona till Paris Saint-Germain, 2017)

Neymars övergång från Barcelona till PSG sommaren 2017 kommer på första plats av några anledningar. Inte bara var priset chockerande, utan flytten avslutade också den ökända MSN (Neymar, Messi och Suarez) anfallstrion i Barcelona.

Barca värvade den brasilianska spelaren 2013. Under sin tid med katalanerna etablerade Neymar sig som en framstående medlem av en av de bästa anfallstriorna i fotbollshistorien. Under sina fyra säsonger i Barcelona var Neymars resultat nästan löjligt bra statistik, inklusive:

 • 105 mål
 • 76 assist
 • 1 Champions League titel, 2 La Liga titlar, 3 Copa del Rey titlar, 1 UEFA Super Cup titel

Naturligtvis, när Paris Saint-Germain visade sitt intresse för att köpa hans tjänster, fick Barcelona de parisiska jättarna att gräva djupt i fickorna. PSG värvade Neymar 2017 för 222 miljoner euro – en avgift som gjorde brasilianaren till den dyraste övergången i fotbollshistorien. Detta rekord består fortfarande!

Efter fyra säsonger har Neymar etablerat sin plats som en av de bästa PSG-spelarna. Hans lista över prestationer med klubben är anmärkningsvärd och fortsätter att växa. Nyligen skrev brasilianaren på ett nytt kontrakt med den franska klubben som förlänger sin tid med laget till säsongen 2025.

Utan tvekan är han fortfarande en av de bästa spelarna i både FC Barcelonas och PSG:s historia.

Letar du efter en fotbollsresa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.