Topp 10 europeiska klubbar med de bästa fansen

Att rangordna vilken fotbollsklubb som har de bästa fansen är svårt. Vad ska du verkligen ta hänsyn till när du bedömer lag?

 • Storleken på fanbasen?
 • Hur passionerade fansen är på speldagen?
 • Eller hur många titlar laget har vunnit?

Tja, i denna topp 10 bestämde vi oss för att göra en blandning av alla dessa faktorer. En bra fanbas måste vara lojal, engagerad, dedikerad, och passionerad. Men det finns mer; det inflytande som fansen har över klubben beaktades också.

 1. Borussia Dortmund
 2. Galatasaray
 3. Liverpool
 4. AS Roma
 5. Barcelona
 6. Manchester United
 7. Napoli
 8. Atletico Madrid
 9. Real Madrid
 10. Celtic

10. Celtic FC

Celtic-fans är otroliga. Atmosfären på arenan är fantastisk och ger en unik upplevelse. Att säga att fansen är dedikerade är en underdrift. Packade arenor är normen för denna Glasgow-outfit, vilket inte är ett problem när du har otroligt många följare.

Klubbens katolska ursprung hjälpte till att etablera denna väldefinierade fanbase och det är en av anledningarna till att fansen är så dedikerade till klubben. Denna passion går utöver planen och ger en unik koppling mellan supportrarna och deras klubb.

9. Real Madrid

Real Madrid är en av de största klubbarna i Europa, om inte den största. Den spanska klubben har fans över hela världen och hävdar att dess fanbase är den största i världen, med en potentiell global fanbas på cirka en halv miljard människor. Madrid fans gillar ofta att påminna fans från andra spanska klubbar om detta faktum.

Deras fans är dedikerade, särskilt under stora spel. Vanligtvis är klubben en stark kandidat för att vinna alla tävlingar de deltar i och när ögonblicket blir komplicerat slutar deras fans aldrig på dem. Denna mentalitet är en av kvaliteterna om både klubben och dess fans som är mycket beundrade.

8. Atlético Madrid

På nummer åtta, har vi Atlético de Madrid. Ja, en annan spansk klubb, mer exakt en annan klubb baserad i Madrid. Även om deras största rival, Real Madrid, har vunnit fler pokaler och har fler fans runt om i världen, är Atlético fans verkligen passionerade och har alltid fastnat av sin klubb.

Med sin tränare Diego Simeone och deras spelstil, ger Atlético vibbarna av en sydamerikansk klubb. Fansens passion och energi överförs till planen. Även om de har fått mer pengar från investerare under de senaste åren, har Atl Brasilitico de Madrid-spelare präglats av att ge allt under en match.

Detta upprepas av deras fans som förblir höga under matcher, sjunger sånger och ger alla former av musikaliskt stöd.

7. Napoli

Självklart måste det finnas en italiensk klubb på denna lista! Napoli är en av de mest historiska klubbarna i Italien och världen. Diego Maradona ändrade denna klubb. Förmodligen är de inte bara den största klubben i Neapel, utan också den största klubben i södra Italien.

Även om Napoli har vunnit några titlar är de inte den mest framgångsrika klubben i Italien. Ändå är det aldrig lätt att slå dem, särskilt hemma. Deras fans ger sångstöd, vilket är nästan åskande och kan vara extremt skrämmande för motståndare. Att vinna ett spel i Stadio San Paolo är alltid svårt.

6. Manchester United

Manchester United anses vara en av de största klubbarna i världen och precis som Real Madrid, har även dem fans över hela världen. Alex Ferguson-eran var den bästa tiden för Manchester United-fansen eftersom laget var en stark kandidat att vinna i alla tävlingar de deltog i.

Med höga förväntningar kvar efter Fergusons pensionering har fansen lidit under de senaste åren eftersom klubben inte har varit så konkurrenskraftig som de skulle vilja. Men även med deras kamp är Red Devil’s supporterbas fortfarande stark.

Old Trafford publicerar fortfarande enorma närvaro siffror med fans ständigt driver laget att bli bättre. Deras fans är ett exempel på en lojal och krävande fanbas.

5. Barcelona

FC Barcelona är den tredje spanska klubben i denna lista! Barcelonas gyllene era slutade relativt nyligen och denna period gjorde det möjligt för laget att bygga en stark fansbas. Det är en annan klubb med en global fanbase. Du ser verkligen Barcelona-skjortor dyka upp överallt!

Mottot för Barcelona ”Mes Que un club” ger verkligen en unik atmosfär till arenan. Mottot ringer också sant i att klubben är en stor symbol i Catalu Macaba.

Barcelonas ungdomsakademi ”La Masia” är mycket viktigt och deras fans föredrar att första lagspelare kommer från denna akademi. Under de senaste åren har det blivit en av klubbens identifierande egenskaper. Detta bekräftas av deras spelstil, som har varit ganska konsekvent genom åren.

4. Liverpool

Liverpool är enormt populärt i England och internationellt. Hymnen ”You ’ll Never Walk Alone” är en indikation på hur dedikerade deras fans är. Som med Barcelonas motto indikerar det solidariteten bland klubbens fans och hjälper till att ge en unik upplevelse som inte många andra lag kan ge.

Fansens passion för klubben bekräftas med sitt frenetiska stöd under hemmamatcher mot sina största rivaler, Manchester United. Under dessa spel kan utbyten mellan fans bli uppvärmda.Spelarna känner alltid att deras fans har ryggen.

3. AS Roma

Med Napoli som redan visas på den här listan kanske du redan har en uppfattning om hur italienare kan vara riktigt passionerade för sina klubbar. Stadionens skrämmande atmosfär och lagets ultraljud visar hur Roma fans är olika.

De lojala supportrarna har fått stor respekt och beundran av fotbollssamhället. Totti är den perfekta förkroppsligandet av den lojalitet som både spelare och fans har gentemot klubben. Deras fanbase är inte lika stor som andra lag men deras fans har bevisat för oss att bandet med deras klubb är unikt.

2. Galatasaray

Galatasaray är inte en klubb som är enormt populär utanför Turkiet. Men inom de turkiska gränserna och speciellt i Istanbul stöds laget starkt. Deras fans är kända för att skapa en av de mest, om inte den mest, fientliga atmosfären för bortalag.

Vissa internationella aktörer, som Ryan Giggs, har medgett att de aldrig hade sett något liknande. Det enda problemet är att ibland kan deras fans vara för överdrivna. Vid flera tillfällen har föremål kastats på planen under spel.

Ändå vet fansen hur man behandlar lagets spelare och ibland behandlas de till och med som ”gudar”. Med all spänning, de högljudda fansen och deras låtar är bortalaget aldrig bekvämt.

1. Borussia Dortmund

Naturligtvis måste Borussia Dortmund vara i första position. Den tyska klubben har otroliga fans och alla vet det. De är lojala, passionerad, och engagerade. Under hemmamatcher skapar de en fantastisk atmosfär.

Deras stadion är en av de största i Tyskland och supportrar utnyttjar detta. Det kan vara väldigt skrämmande att spela på Signal Iduna Park, särskilt när nästan 80 000 platser är fyllda med bara Dortmund-fans. Enligt viss statistik säljs 94% av biljetterna till hemmafans.

”Den gula väggen” är också något du inte kan missa. Det är en kombination av beundran och hot. Inte många lag kan ge denna passion och energi under ett spel. Även om Bayern Munich har fler pokaler, har Dortmund alltid varit ett konkurrenskraftigt lag med underbara fans som driver dem framåt.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *