De 10 bästa målvakterna i världen

Det är viktigt att ha en bra målvakt om ditt lag vill vinna titlar. Ofta får målvakterna inte tillräckligt med beröm. Ofta ägnar vi mer uppmärksamhet åt deras missar och tillåtna mål.

Med sina räddningar kan de dock ändra spelets gång. Man kan säga att en bra räddning är nästan detsamma som att göra ett mål. Det finns många bra målvakter i sporten idag. Vi bestämde oss för att fira detta genom att rangordna dem.

Det var svårt att göra det, men den här topp 10 listan är baserad på spelarnas prestationer under säsongen 2020-2021 och den status som spelarna uppnått under sin karriär. Så vilka är de bästa målvakterna i världen?

Bästa målvakterna

Vilka är de 10 bästa målvakterna i världen?

  1. Jan Oblack
  2. Ederson
  3. Keylor Navas
  4. Manuel Neuer
  5. Thibaut Courtois
  6. Ter Stegen
  7. Alisson
  8. Donnarumma
  9. Eduard Mendy
  10. Mike Maignan

10. Mike Maignan

Lag/Land: AC Milan/Frankrike
Ålder: 26

Vår topp 10-lista över målvakter börjar med Mike Maignan, en fransk målvakt som har varit en överraskning från den franska ligan. Efter en tioårig torka vann Lille den franska ligan 2021. Han var en mycket viktig spelare som bidrog mycket till denna seger.

Maignan är den målvakt som har flest antal rena mål (20) i Europas fem bästa ligor. Den här säsongen flyttade han till Milan för att ersätta Donnarumma. Han har haft en bra start hittills och han kan få en ny bra säsong.

Han rankas inte bättre eftersom han bara har haft ett utmärkt år. Han måste behålla denna form om han vill klättra på den här listan.

9. Edouard Mendy

Lag/Land: Chelsea/Senegal
Ålder: 29

Edouard Mendy är en annan målvakt som har glänst i år. Edouard Mendys historia är otrolig och mycket motiverande. Medan han spelade i tredje divisionen i Frankrike gjorde han några provspel i England. Tyvärr var det inget lag som ville ha honom. Så sent som säsongen 2017-2018 spelade han fortfarande i andra divisionen i Frankrike.

Förra säsongen kämpade dock Chelsea med målvaktspositionen. Kepa presterade inte särskilt bra. Därför bestämde de sig för att ge Mendy en chans. Det visade sig vara ett bra val eftersom han hjälpte laget att vinna Champions League.

Han gjorde räddningar som höll Chelsea kvar i matchen. Han är också delad på fjärde plats med Thibaut Courtois för flest rena mål i ligamatcher (16). Eftersom hans framgångar är nya måste han prestera bra den här säsongen för att rankas bättre nästa säsong.

8. Gianluigi Donnarumma

Lag/Land: PSG/Italien
Ålder: 22

Gianluigi Donnarumma har varit ett underbarn i många år och har sällan gjort någon besviken. Han har dock kämpat med sin relation till AC Milans administration och fans trots att han alltid presterat bra. Han är den yngsta spelaren på den här listan och har fortfarande hela sin karriär framför sig.

Med sitt landslag har han presterat strålande. Faktum är att han bara har släppt in mer än ett mål en enda gång (i en semifinalmatch i Nations League mot Spanien). Denna statistik är ännu mer otrolig när man tänker på att han har spelat för landslaget i fem år.
Han vann också nyligen Europacupen med sitt land och tog emot priset som turneringens bästa målvakt.

Han står nu inför en ny utmaning i PSG eftersom han kommer att få kämpa om speltid mot en annan stor målvakt: Keylor Navas.

7. Alisson Becker

Lag/Land: Liverpool/Brasilien
Ålder: 28

Alisson var på toppnivå när Liverpool vann Champions League säsongen 2018-2019. Tyvärr har Liverpool inte vunnit Premier League sedan säsongen 2019-20 och har inte heller nått någon annan final sedan dess.

Men Becker har ändå presterat mycket bra med Liverpool, som fortfarande är ett av de bästa lagen som finns. På den internationella scenen delar han normalt plikterna med Ederson. Därav spelade han inte i Copa America. Liverpool har inlett den här säsongen bra. Så Becker kan komma att få mer uppmärksamhet igen.

6. Marc-Andre ter Stegen

Lag/Land: FC Barcelona/Tyskland
Ålder: 29

Marc-Andre ter Stegen har varit en målvakt i världsklass under många år. Under de senaste åren har Barcelona haft problem med defensiven och han har ofta räddat dem. Han är också mycket bra med fötterna, vilket är viktigt när man spelar för Barcelona.

Han låter laget behålla bollen i stället för att ge bort den med spel. Tyvärr är han inte det första valet som målvakt i sitt landslag, och det beror på en ovanlig situation.

Det tyska landslaget har ett mycket bra urval av målvakter att välja mellan och Manuel Neuer har alltid haft förtroendet. Även om Barcelona kämpar just nu presterar han bra och han hjälper dem mycket. Utan honom skulle Barcelona antagligen vara ännu sämre.

5. Thibaut Courtois

Lag/Land: Real Madrid/Belgien
Ålder: 29

Thibaut Courtois har precis tagit sig in bland de fem bästa fotbollsmålvakterna. Han är en mycket stor målvakt med fantastiska reflexer. Han har varit en av de bästa målvakterna de senaste fem åren.

Förra säsongen slutade han på fjärde plats med 16 rena mål i ligamatcherna (jämnt med Édouard Mendy). Han kom till Real Madrid för att ersätta Keylor Navas och han har gjort ett bra jobb även om de inte har vunnit några mästerskap sedan han anlände.

4. Manuel Neuer

Lag/Land: Bayern München/Tyskland
Ålder: 35

Manuel Neuer har varit en av de bästa målvakterna i många år. Vid 35 års ålder presterar han fortfarande på toppnivå. Han kommer att gå i pension som en av historiens bästa målvakter.

Han är en legend på sin position och han har vunnit allt utom ett fotbolls-EM. Han moderniserade positionen med sina höga positioner och sin förmåga med fötterna. Han hade en mycket bra säsong, men andra målvakter presterade bättre, vilket är anledningen till att han bara kom till nummer fyra på den här listan.

3. Keylor Navas

Lag/Land: PSG/Costa Rica
Ålder: 34

Keylor Navas är en av de mest underskattade spelarna i världen. Folk glömmer att han har vunnit tre Champions League som en huvudspelare. Han vann inte den franska titeln med PSG och det var en enorm uppståndelse. Ändå är det inte hans fel eftersom han trots det presterade bra.

Den här säsongen kommer han att stå inför en ny utmaning: Donnarumma. Den italienska målvakten anländer som ett ungt fenomen. Navas, som är 34 år gammal, kommer att behöva kämpa för startplatsen.

2. Ederson Moraes

Lag/Land: Manchester City/Brasilien
Ålder: 28

Ederson Moraes har varit mycket viktig för Manchester City och Pep Guardiola. Han har förändrat Citys spelstil. Nu har de en målvakt som gör det möjligt för dem att enkelt kontraattackera.

Med sin starka arm kan han kasta passningar över 50 meter och öppna upp spelet. Detta gör att City kan spela öppet och få mer utrymme. Han är inte alltid startande målvakt med Brasilien men han spelade i Copa America.

Han hade ett mycket bra år: han tog sig till final i Champions League, Copa America och han vann Premier League. Han bekräftade sin status och kvalité, som han hade uppnått under de senaste åren, tack vare sina goda prestationer.

1. Jan Oblak

Lag/Land: Atlético Madrid/Slovenien
Ålder: 28

Jan Oblak är för närvarande världens bästa målvakt! De senaste fem åren har han konsekvent varit en av de bästa målvakterna. Han har varit bland de tre bästa under en lång tid nu och han börjar bygga upp en seriös status som en av de bästa målvakterna i vår tid.

Han vann La Liga den här säsongen med Atlético Madrid. Han är en huvudspelare för Atlético eftersom de är ett defensivt lag och den ”sista försvararen” är målvakten. Han har gjort många räddningar, han pratar mycket med sina försvarare och ger laget självförtroende. Detta gjorde att han kunde vara en faktor i Atlético Madrids framgång.

Håller du med om våra val? Vilken målvakt skulle du ha valt att lista upp?



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *