fotbollsresor till napoli

En fotbollsresa till Neapel, Maradonas adoptivstad

Napoli dyrkan till Maradona är en av de största anledningarna att planera en fotbollsresa till Neapel. Men vad är kopplingen mellan den argentinska spelaren och den italienska klubben?

Tillkomsten av en stjärna

Det var som en Guds ankomst. När Diego Armando Maradona infördes som en ny Napoli spelare, var det mer än 75.000 fans på Stadio San Paolo. De kände att deras nya idol skulle ta sitt lag till nya höjder, och deras förhoppningar visade sig vara sanna.

Allt började sommaren 1984, då han undertecknades av Napoli för motsvarande 8 miljoner euro efter en något nedslående 2-årig stint på FC Barcelona. När Maradona anlände i Neapel, blev han omedelbart en ikon. Napolis trofe-hylla var inte direkt fylld med mycket, men det skulle snart förändras under ledning av den argentinska stjärnan.

maradona neapel fotsbollsresor

Underdogs i söder

Historiskt sett har norra klubbar dominerat den italienska fotbollsscenen. 1980-talet var inget undantag. När Napoli signerade Maradona kände Neapels invånare att de behandlades som andra klassens medborgare jämfört med de norra städerna. Denna känsla översattes också till fotboll, där klubbar som Juventus, AC Milan eller Inter tittade på Napoli och de andra Södra klubbarna över axeln. Före Maradonas ankomst, hade Napoli bara upplevt liten framgång i Coppa Italia, men att vinna Serie A var bara en vild, ouppnåelig fantasi.

Maradona blir en hjälte

Efter en svår första säsong tog Maradona Napoli till tredje plats ett år senare, precis före VM 1986. Det var en spännande förspel av saker att komma. Under den sommaren i Mexiko, spelade Maradona som aldrig tidigare, gjorde två minnesvärda mål mot England och så småningom vann turneringen med Argentina. När han återvände till Neapel, såg staden sin största dröm gå i uppfyllelse. Napoli tog ut Juventus och Inter, och blir Serie A champions för första gången. Inte bara det, de vann också Coppa Italia och slog Atalanta i finalen.

Napoli gyllene era

Inte bara Napoli blev ett av de bästa italienska lagen för tillfället, staden omvandlades också under Maradona. Guidad av den argentinska idolen, Gli Azzurri upplevde en gyllene era, vann UEFA Cup 1989 och en annan Serie A-titel 1990. För Neapel kändes det också som en hämnd, efter alla de förlorande säsongerna mot de norra klubbarna. Även AC Milan försökte underteckna Maradona, men han förblev lojal mot Napoli. Sammantaget gjorde han 78 mål i 115 matcher på sju årstider och vann fyra titlar för Partenopei. Det var i Neapel där Maradona blev en av de bästa fotbollsspelarna någonsin.

Hans prestationer är mer imponerande med tanke på att Serie A var den bästa europeiska ligan vid den tiden. Lag spenderade stora pengar på 1980-talet för att locka de bästa spelarna i världen, och klubbar var laddade med talang. Platini, Zico, Van Basten, Gullit eller Matthiabi är bara några av de många stjärnorna som spelade i Italien.

Delat hjärta

En av Maradonas mest minnesvärda matcher på San Paolo hände faktiskt när han spelade för Argentina. Han spelade 1990 VM semifinal mot Italien I Neapel, och han bad lokala fans att rota för honom, i stället för värdarna. Men det var för mycket att begära. Napoli fans visade banners som säger att ”Maradona är i våra hjärtan, men Italien är vårt hemland”. Till slut vann Argentina matchen i straffspelet efter 1-1 oavgjort, i en av de bästa matcherna i turneringen. De skulle förlora finalen mot Tyskland.

En ikon’s död

Maradona var 60 år gammal när han dog 2020. Och hans förlust kändes djupt över hela fotbollsvärlden, särskilt i Neapel. Det var döden av en legendarisk fotbollsspelare, den som tog Napoli till de högsta nivåerna. Faktum är att de inte har vunnit Serie A sedan dess, och de blev till och med förflyttade till Serie C efter allvarliga ekonomiska problem. Omedelbart efter Maradonas död kom staden och klubben överens om att Stadio San Paolo Stadium döptes om Stadio Diego Armando Maradona. Neapels kärlek till Maradona försvann aldrig efter att han lämnade Napoli 1992.

maradona dod

Vad att se under en fotbollsresa till Neapel

I en stad där Maradona är vördad som en helgon är det synd att fly från de många hyllningar som befolkar Neapel. Du hittar många hyllningar på gatorna i Quartieri Spagnoli, från stora väggmålningar till små altare. För att inte tala om de många graffitis, figurer och skjortor. Neapel kanske inte är den vackraste staden i världen, men det är verkligen en magisk plats för ett fotbollsfan.

Detta bör vara något för din aptit före en fotbollsmatch på Stadio Diego Maradona. Det är en enorm stadion som ligger i Fuorigrotta-kvarteret, med en kapacitet för 55 000 fans. Det byggdes ursprungligen 1959 och har renoverats något sedan dess. Om du köper en biljett för båda Curva sektionerna, bakom vart och ett av målen, kommer du att omges av stadionens mest passionerade fans. Stadion kan se lite gammal och rostig ut, men det är en del av skönheten. Du kommer att uppleva en av de bästa atmosfärerna i europeisk fotboll. Napoli är idag ett av de bästa italienska lagen.

fotbollsresor till neapel

Sugen på att fördjupa dig i Napoli’s fotbollskultur? Boka din fotbollsresa till Neapel och fördjupa dig i en stad som ingen annan.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *