Hur du planerar en fotbollsresa med liten budget

Många människor tänker inte på hur billiga fotbollsresor kan vara. När man funderar på att ge sig ut på en sådan resa är det enda hindret att man måste punga ut med massor av pengar.

Flyg, hotell och matchbiljetter – kostnaderna tycks stiga skyhögt. Men så är det faktiskt inte alls. Det är helt möjligt att ge sig iväg på en spännande och inspirerande fotbollsresa.

Du behöver bara lite goda råd om hur du planerar en fotbollsresa som håller sig inom ramarna för din budget. Genom åren har vi har planerat tusentals resor till matcher över hela Europa och har lärt oss ett och annat knep för att göra det mer prisvärt. Därför har vi listat några av våra bästa tips för hur du planera en fotbollsresa med begränsad budget.

Vissa tips kanske känns uppenbara, men vi är säkra på att du kommer att hitta något användbart här. Så läs vidare och ta reda på hur du planer en fotbollsresa som gör både dig och din plånbok lyckliga.

5 tips för att planera en billig fotbollsresa

  1. Gör upp en budget
  2. Sätt upp mål
  3. Var medveten om att priser på fotbollsbiljetter varierar
  4. Var medveten om att resekostnaderna bestäms av resmålet
  5. Få ut så mycket som möjligt av dina spenderade pengar

1. Gör upp en budget

När du planerar en resa är det alltid bra att bestämma i förväg hur mycket pengar du vill spendera på resan. På så sätt får du en uppfattning om hur mycket du kan spara och vet vad du har råd att göra och inte göra. Om du till exempel har en budget på 200 euro per person för en resa till Barcelona är det inte säkert att kan gå och se El Clásico.

Men det finns andra alternativ du kan titta på, till exempel matcher mot mindre lag (det är fullt möjligt att resa till Barcelona för under 200 euro per person).

När du väl har en uppfattning om hur mycket pengar du har att röra dig med kan du lättare bestämma vilken match du vill gå på, var du ska bo och vad mer du ska göra under din vistelse där.

2. Sätt upp mål

Om du vill resa billigt måste du dra ner på antalet resdagar. För det är ju faktiskt så, att ju längre tid du är iväg, desto dyrare blir det.

Den perfekta fotbollsresan är ungefär två dagar. Detta kanske låter väl kort, men om du planerar din resa bra hinner du se och göra väldigt mycket på kort tid. Vi har sett människor gå på sex fotbollsmatcher på 48 timmar – så tro oss, inget är omöjligt!

Innan du börjar din resa bör du sätta upp mål. Det finns flera olika alternativ:

  • Du kan se det här som en rolig kortresa där du bara ska njuta av atmosfären av matchdagen på barer, gator och själva arenan.
  • Du kan ta chansen att besöka olika arenor. Om du till exempel redan är i Italien för att se AC Milan, varför då inte ta tåget till Rom eller Turin för att se AS Roma eller Juventus spela?
  • Beroende på vart du reser kan du alltid göra lite sightseeing före matchen. Du kan besöka monument och museer som du alltid har velat se. Till exempel Colosseum i Rom, Eiffeltornet i Paris eller Sagrada Familia i Barcelona.

När du har satt upp dina mål kan du börja upprätta din plan genom att se vad som är möjligt och inte under den tid du har tänkt att stanna på platsen.

3. Var medveten om att priser på fotbollsbiljetter varierar

De flesta verkar inte medvetna om att priserna på fotbollsbiljetter ofta skiftar rejält. Det finns två huvudsakliga faktorer som ofta påverkar biljettpriserna (även om det också ibland kan finnas fler):

Hur populär en viss match är

Ju större efterfrågan det är på biljetter till en viss match, desto högre blir priset. Att se Derby della Madonnina (AC Milan mot Inter Milan) är exempelvis dyrare än att se AC Milan spela mot ett lag som håller på att bli nedflyttade.

Därför måste du tänka igenom vad som är syftet med matchen. Om vi fortsätter med AC Milan-exemplet, hoppas du på att få gå på Milan-derbyt? Eller vill du bara se AC Milan spela? Kanske det du allra helst vill är att gå och se San Siro?

Vi ska vara helt ärliga – derbymatchen låter bättre. Men att gå och se en ”mindre” spännande match behöver inte nödvändigtvis innebära en sämre upplevelse. Fansen sjunger fortfarande samma sånger, skriker på sitt lag att vinna och gråter när de förlorar.

Större matcher drar alltid till sig en del av lagets mest hängivna fans, men i det stora hela kommer du inte ha tråkigt på mindre kända matcher. Att se på hur laget på senare tid klarat sig är en bättre indikator på hur stämningen kommer vara på arenan på en matchdag.

För att resan ska bli så billig som möjligt föreslår vi att du väljer att gå på matcher med lag från mitten eller undre halvan av tabellen. Detta innebär att du får se ditt favoritlag spela fast mot ett något mindre spännande lag.

Vid vilken tid matchen spelas

Fler människor har tid att gå på matcher som spelas på helgerna. Efterfrågan på sådana biljetter är därför ofta högre än för matcher som går på vardagar. Dock finns det några undantag från den här regeln. Till exempel kan de UEFA Champions League-matcher som går på vardagar vara dyrare än de som spelas på helgen. Men i regel är det oftast billigast att se en match som spelas på helgen.

Om priset är ett problem för dig föreslår vi att du väljer matcher som spelas på en vardag. Du får ändå en bra upplevelse till ett budgetvänligt pris. Antagligen måste du tyvärr ta några dagar ledigt från jobbet eller skolan (eller vad du nu gör för att kunna betala dina fotbollsresor). Detta är ytterligare en faktor du måste ta hänsyn till när du väljer matchdatum.

4. Var medveten om att resekostnaderna bestäms av resmålet

Det här har du säkert redan tänkt på, men det är ju faktiskt så att priset för en fotbollsresa kan vara billigare beroende på vart du åker. Det finns flera orsaker till att platsen du åker till inverkar på priset du betalar för resan.

För det första beror kostnaderna på hur populär en stad är att resa till. München är till exempel mer populär bland turister än vad Dortmund är, fast av helt andra skäl än de som har att göra med fotboll. Därför är det troligt att hotellen är dyrare i München än i Dortmund  – just på grund av efterfrågan.

Du kanske tänker att detta är vad det är och du inte kan göra så mycket åt det, men de är inte alldeles sant. Om du vill se Bayern München men inte nödvändigtvis Allianz Arena kan du istället välja en bortamatch som är betydligt billigare.

För det andra har vissa klubbar lägre priser på sina biljetter än vad andra klubbar har. Det kan till exempel vara mycket billigare att gå på en match med Manchester City än att gå på en match med Liverpool.

Det kanske verkar som om vi jämför äpplen med päron, men du kommer förstå vad vi menar om du jämför priserna för att se Liverpool mot Manchester City på Anfield och Manchester City mot Liverpool på Etihad Stadium. Då ser du att det är billigare att se de båda lagen mötas på Etihad än att se dem på Anfield.

Som vi tidigare nämnde beror biljettpriserna på flera olika faktorer. Det vanligaste brukar vara hänga samman med hur bra ett lag är. Vill du se ett bättre presterande lag kommer det kosta dig mer, detta eftersom så många fans vill se laget. Sämre lag måste ibland sänka sina biljettpriser för att locka mer publik eftersom fansen inte är lika intresserade av att se sitt lag förlora.

När det gäller Liverpool och Manchester City kan det bero på att det finns fler Liverpoolfans som kan tänka sig att betala mer för sina biljetter, och då är vi åter igen tillbaka på utbud och efterfrågan som vi tog upp förut.

5. Få ut så mycket som möjligt av dina spenderade pengar

När du väl är framme vid ditt resmål måste du hitta sätt för att ta dig runt där. Det här kan låta jobbigt – särskilt om du inte kan prata språket. Men med hjälp av Google Translate och kartappar behöver det absolut inte vara så.

De flesta europeiska städer som man åker till för att titta på fotboll har väl fungerande kollektivtrafik, ofta hittar du sådant som tåg, tunnelbana och bussar.

Vissa erbjuder till och med respass så att du kan åka så mycket du vill under en begränsad tid. I Rom kan du till exempel köpa ett sådant pass för 6 euro per dag. Priset skiljer sig dock från stad till stad. Räkna med att behöva betala mer när du åker till ställen som Amsterdam eller München jämfört med Barcelona eller Rom.

Även om du kanske tycker det låter lite osäkert föreslår vi att du använder dig av sådana program i stället för att förlita dig på taxitjänster som Uber eller Bolt. Det främsta skälet är att det ofta är betydligt dyrare att använda sådana tjänster än om du köper ett respass för kollektivtrafik.

Planera fotbollsresor med liten budget – Slutsats

Det är inte omöjligt att ge sig ut på en billig fotbollsresa. Om du bara håller dig till våra tips kan du göra verklighet av din drömresa. Om du letar efter vad det finns för möjligheter för din nästa resa rekommenderar vi att du tar en titt på våra erbjudanden. Vi har mängder med alternativ för alla typer av budgetar.

Om du vill hålla dig uppdaterad om bra erbjudanden på fotbollsresor så anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev. Vi har ofta specialerbjudanden på matcher under året som du bör överväga att dra nytta av. Och med detta säger vi lycka till och trevlig resa!



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *