Sju ikoniska europeiska VM-arenor

VM är den största turneringen i idrottsvärlden. Fotbollens största spelare samlas i ett firande av kultur och fotboll och visar vad de kan göra på världsscenen. Några av Europas största arenor har varit i fokus för dessa fester, här är sju av de mest ikoniska.

Camp Nou

Hem till FC Barcelona, Camp Nou är en av de mest kända arenorna i världen. Baserat i hjärtat av vackra Barcelona packar arenan över 99 000 fotbollsbesatta fans varannan vecka för att se sina berömda stjärnor spela.

Det heliga gräset har sett det bästa världen har att erbjuda. Lionel Messi, Ronaldinho och Andres Iniesta, för att bara nämna några, har gjort namn för sig själva under Camp Nous ljus.

Den här markens mest minnesvärda VM-ögonblick kom 1982. Spanien valdes som värdnation det året, vilket innebar att Camp Nou arrangerade totalt fem matcher, inklusive Belgiens berömda 1-0-seger mot Diego Maradonas Argentina och semifinalen mellan Polen och Italien. Dessutom ägde världscupens öppningsceremoni rum på Barcas arena!

Camp nou

Santiago Bernebau

Allmänt betraktad som hemmet för europeisk fotboll, Santiago Bernebau arena har en historia som ingen annan. Tretton Champions League-titlar, 35 La Liga-titlar och 8 Ballon D’Ors, där alla visas i dess museum tack vare mäktiga Real Madrid.

Precis som deras bittra rivaler, Barcelona, har Real Madrid haft några av världens bästa spelare som representerat dem. Cristiano Ronaldo, Raul och den legendariska Alfredo di Stefano har spelat framför över 80 000 beundrande fans och vunnit allt.

Det fanns bara ett alternativ för vem som skulle vara värd för VM-finalen 1982, Santiago Bernebau var en självklarhet. Italien vann över Västtyskland och lyfte pokalen och slog dem 3-1 vilket innebar att de vann sitt tredje VM, tack vare den bortgångne, fantastiske Paolo Rossi som ledde sitt land.

Om du åker till Madrid på fotbollsresa, se till att besöka ’Jardines del Mundial’ (Gardens of the World Cup) framför Santiago Bernabeu, en liten trädgård med ett träd från var och en av de nationer som deltog i VM 1982.

Bernabau

Old Trafford

Det finns inte många klubbar större än Manchester United, och det finns inte många arenor så ikoniska som Old Trafford. Den röda halvan på Manchester blev den mest framgångsrika klubben i engelsk historia under Sir Alex Ferguson och blev det första laget som vann 20 ligatitlar.

Även känd som’ Theatre of dreams’, har Old Trafford blivit synonymt med engelsk fotboll. Klassen ’ 92 banade väg för framtida framgångar, vilket gjorde det möjligt för klubben att ta in stjärnor som Cristiano Ronaldo. Framgång föder framgång.

1966 är det enda VM som England har varit värd för, och engelsmännen håller inte tyst om det! Old Trafford var värd för tre gruppspel, framför allt Eusebios Portugal som besegra Ungern med 3-1.

Old trafford

Parc des Princes

Detta VM är kulmen på allt Qatari-staten har gjort inom fotboll. Att köpa Paris Saint Germain var bara det första steget i deras huvudplan för att vara värd för 2022-turneringen.

Tunga investeringar på och utanför planen har gjort Paris Saint Germain Frankrikes främsta klubb och hjälpt dem att vinna Ligue 1 åtta gånger sedan övertagandet. Inte bara har de blivit en superklubb, men de har också lockat Lionel Messi, Neymar och Kylian Mbappe till den franska huvudstaden.

Före Qatar var Parc des Princes värd för sex matcher under VM 1998 och sålde ut dess 45 000 platser varje match, inklusive den överraskande kroatiska sidan som slog Nederländerna 2-1 i matchen för tredje plats. Frankrike skulle fortsätta vinna det året och slog Brasilien 3-0 i finalen med Zinedine Zidane som gjorde två mål.

Parc des princes

Allianz Arena

Vad som förmodligen är den coolaste arena på denna lista, Allianz Arena är hem för de ständigt närvarande och enastående Bayern Munich. Den tyska överlägset mest framgångsrika klubben, FC Hollywood kommer för alltid att vara högst upp inom det europeiska spelet.

Byggandet av arenan slutade bara ett år före VM 2006 men det var aldrig någon tvekan om att det skulle ha en stor roll att spela. Den nya arenan med 66 000 platser välkomnade världen och var värd för sex matcher inklusive öppningsmatchen som såg Tyskland slå Costa Rica 4-2 och semifinalen mellan Portugal och Frankrike.

Zidane’s 33e minutstraff var tillräckligt för att se det franska landslaget i finalen. Den stjärnspäckade affären var en föregångare till en av de mest explosiva finalerna i historien. Finalen var Zidanes sista match och skickades ut för den ökända skallningen mot Marco Materazzi.

Allianz arena

Westfalenstadion

Från en av de coolaste arenorna i världen till en av de mest skrämmande. Westfalenstadion är hem för Tysklands andra klubb, Borussia Dortmund. Berömd eller ökänd för sin atmosfär är det ingen överraskning att denna grund har valts ut för VM-spel.

När Dortmund spelar på Westfalenstadoin gör den gula väggen allt för att hjälpa spelarna att vinna. Med den största fristående montern i hela Europa är atmosfären en måste-upplevelse för alla fotbollsfans.

När Västtyskland valdes för att hålla VM 1974 valdes Westfalenstadion som en av de viktigaste arenorna. Johan Cruyff och hans fantastiska holländska sida slog Brasilien i gruppspelet 2-0 här.

Det såg också att Tyskland slogs ut av eventuella vinnare Italien 2006 och bröt hjärtan hos lokala supportrar i en spektakulär semifinal som bara bestämdes i förlängning.

Westfalenstadion (Dortmund)

San Siro

Inte bara är San Siro hem för två massiva klubbar, AC och Inter Milan, men det har också varit värd för två VM. I hjärtat av Milano kommer San Siro att rivas och byggas om 2026. Se till att du besöker medan du fortfarande kan!

Italien var värd för andra världscupen någonsin 1934, med över 80 000 fans packade in i den gamla versionen av Milanese-marken för att se värdarna slå Österrike för att gå in i finalen och så småningom slå Tjeckoslovakien för att lyfta pokalen.

När folk pratar om den bästa världscupen nämns alltid Italia 90 och det är ingen överraskning varför. Turneringen hade allt, och San Siro var i centrum.

San Siro var värd för sex matcher totalt, inklusive öppningsmatchen mellan Argentina och Kamerun som såg den afrikanska sidan triumfera med 1-0 och kvartfinalen mellan Västtyskland och Tjeckoslovakien, med västtyskarna som vann och fortsatte att vinna hela spelet.

VM 2022 kan vara på andra sidan världen men det betyder inte att du måste resa långt för att uppleva turneringens historia. Var och en av dessa grunder har sett otroliga stunder från det största evenemanget inom sport.

San siro


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *